Säästäjän elämäkö ankeaa?

Lähes kuka tahansa pystyy säästämään ja sijoittamaan pienen prosentin tuloistaan. Sanomme lähes kuka tahansa siksi, että tiedostamme olevamme etuoikeutetussa asemassa, jossa rahaa saa kuukausitasolla säästöön – kaikilla aidosti näin ei ole. Kuitenkin moni, jolla rahaa voisi jäädä säästöön, huomaa palkkapäivän lähestyessä, että tilin saldo näyttää nollaa ja tässäkin kuussa palkka tuli ja palkka meni, ennen kuin säästöön ehti siirtää senttiäkään.

Olemme huomanneet, että tulojen kasvaessa myös menot kasvavat samassa suhteessa, elleivät jopa nopeammin. Täysin kuvitteellinen esimerkki: ennen riitti mainiosti 40 euron fööni – yhtäkkiä ei voi elää ilman 200 euron fööniä. Niinpä kulutusta on, ainakin meidän, tarkkailtava, etteivät kaikki tulot mene esimerkiksi siihen uuteen fööniin. Tämän takia teemmekin kuukausittaista kuluseurantaa ja säästämme osan kuukausituloistamme.

Säästäminen ei kuitenkaan meillä tarkoita ankeaa elämää – päinvastoin! Laitamme tietyn osan säästöön ja sijoituksiin, mutta loppuosan kulutamme surutta. Emme arjessa kuluta erityisen suuria summia, vaan käytämme roposemme matkustamiseen. Emme harrasta mitään reppureissaamista, vaan matkustamme haluamiimme kohteisiin eri puolilla maailmaa ja yövymme mukavissa hotelleissa. Teemme siis tietoisia päätöksiä arjen valinnoissa – tingimme ravintolaillallisista ja ajanvieteshoppailusta, jotta pääsemme toteuttamaan unelmiamme matkustellen. Emme ostele vaatteita melkein ollenkaan Suomesta, mutta reissuissa senkin edestä.

Ekat ostokset

Kesän 2017 matkamme yhden ostospäivän saldo

Jos Budjetistien elämäntyyli kuulostaa kokeilemisen arvoiselta, seuraavilla askeleilla pääset liikkeelle:

  1. Reality check

Tiedosta, mihin tulosi tällä hetkellä menevät – saatat yllättyä, mitä kuukausittainen kuluseuranta kertookaan! Esimerkiksi kosmetiikkaan, tekniikkaan tai ulkona käymiseen menevät kulut saattavat muodostua yllättävän suuriksi, ja ostohetkellä itsensä kanssa ei tule käytyä kovin syvällistä keskustelua siitä, onko tämä ostos se järkevin tai tarpeellisin tähän hetkeen.

  1. Säästämisen aloittaminen

Jos et ole aiemmin siirtänyt rahaa säästön, voit aloittaa siirtämällä 3-5 % nettopalkastasi heti palkkapäivänä säästöön. Säästökohde voi aluksi olla vaikka vain pankkisi säästötili – tärkeintä on tehdä säästämisestä rutiini! Erilaisista helpoista kuukausisäästämisen kohteista kerromme tulevissa postauksissa lisää.

  1. Mistä et tingi?

Mieti, mistä asioista sinä et halua tinkiä? Mitkä ovat ne sinulle tärkeimmät asiat, jotka haluat mahdollistaa budjetoimalla ja säästämisellä? Budjetisteille ne ovat 1-2 mahtavaa lomareissua vuodessa ja eettiset ruokavalinnat. Identifioimalla sinulle tärkeimmät asiat saat lisämotivaatiota arjen valintojen tekemiseen: En osta tätä ihan kivaa laukkua, koska en tarvitse sitä, vaan säästän siihen käyttämäni rahat ensi talven matkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s