Pesämunaa jälkipolville

Viime viikonloppu oli siitä onnekas ja harvinainen, että näin samana viikonloppuna kaikki kolme kummilastani, seitsemän vuotta täyttävän kummipojan kanssa käytiin sushilla (hänen lempiruokansa!) ja kaksivuotiaiden kaksosten kanssa uimakoulussa. Kummilapsille on ihana ostaa leluja, kirjoja, vaatteita ja pelejä, ja lapsen ilo lahjasta lämmittää kummitädin sydäntä!

Kummitäteinä koitamme lahjojen ostossa pitää mielessä myös lasten tulevaisuuden, ja annamme “kivojen” lahjojen lisäksi myös vähän tylsempiä lahjoja rahasto-osuuksien muodossa. Ajatuksena on, että lapset saavat nuo kertyneet rahat täysi-ikäistyttyään käyttöönsä. Säästäminen ja sijoittaminen tehdään suoraan lapseni nimiin siksi, ettei lapselle aiheudu lahjaverovelvoitetta hänen saadessaan summan käyttöönsä.

Ei-huoltajan on vaikeaa avata mitään sijoituksia toisten lapsille, ja Nordealla en saanut tätä onnistumaan kun vuonna 2016 yritin. Danskella rahastosijoitusten tekeminen lasten nimiin onnistui, kunhan minulla oli lasten ja molempien huoltajien kaikki tiedot mukana. Täysin yllätyslahjana ei siis tuokaan hankinta alunperin onnistunut. Tänä vuonna avasimme Nordnetiin rahastosalkut Budjetistien yhteiselle kummipojalle sekä hänen siskolleen. Tuohon tarvittiin myös molempien vanhempien valtakirjat.

Me molemmat Budjetistit olemme riskinkaihtajia – tästä kerromme lisää kun avaamme sijoituspreferenssejämme – ja lasten lahjat eivät ole tässä poikkeus. Lasten ollessa kyseessä pääsee hyvin hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä, sillä sijoitushorisontti on hyvin pitkä. Ideaalitapauksessa saamme siis kasattua mukavan pesämunan esimerkiksi ensimmäisen asunnon hankkimisen pohjaksi!

Miten sinä olet toteuttanut omien lastesi tai sukulais- tai kummilasten säästöt ja sijoitukset? Miten lapselle kannattaisi puhua rahasta ja opastaa ikätasoisesti rahan järkevään käyttöön?

P2170417.JPG

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s