Mihin laittaa yllättävä bonus?

Viime aikoina on tullut painettua pitkää päivää erään työprojektin parissa. Kuten sanonta kuuluu, lopussa kiitos seisoo, ja kuulin tällä viikolla saavani kertaluonteisen bonuksen tämän projektin ansiosta. Jess! Bonus tulee ensi kuun palkan yhteydessä. Verokarhun otettuaan osansa, tilille putkahtaa noin 1500 euroa.

Heti bonuksesta kuultuani alkoi kuumeinen pohdinta siitä, mihin tuon rahan laittaisin. Faktahan on, että jos se jää käyttötilille, se vain mystisesti häviää. Keksinkin heti kolme eri käyttötapaa kyseiselle rahalle: autolainan maksaminen, sijoittaminen ja silmien laser-leikkaus.

Autolaina. Kuten kulukatsauksissa olemme kertoneet, kuulumme molemmat autoilijoihin. Minun autoni on dieselsyöppö nimeltä Johnny, johon kuluu joka kuukausi melko paljon rahaa verrattuna siihen, että käyttäisi vain julkisia. Dieselsyöppöni on ostettu muutama vuosi sitten osin omilla säästöillä ja osin rahoitussopimuksella, joten lyhennän autovelkaa joka kuukausi reilulla 220 eurolla. Auton kuluja tämän lisäksi ovat autovero (käyttövoimavero taitaa olla sen virallinen nimi diesel-autolle?), vakuutukset sekä polttoainekulut.

Sijoittaminen. Olen sijoitellut pieniä summia rahastoihin muutaman vuoden ajan. Haluaisin kuitenkin opetella suoraa osakesijoittamista ja 1500 euron bonuksella voisin tehdä tällaisen sijoituksen.

Silmä-laser. Olen muutaman vuoden pohtinut silmälaser-leikkausta, sillä tarvitsen silmälaseja päivittäin. Leikkaus kuitenkin maksaa reilut 3000 euroa, joten en ole vielä raaskinut tuohon mennä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eräänä aamuna tällä viikolla hermostuin silmälaseihin ja soitin Dorikselle, pitäisikö minun käyttää bonukseni ja säästöjäni ja mennä niillä laser-leikkaukseen – vai laittaa rahat joko autolainaan tai sijoittamiseen. Puhelimessa lähdimme liikkeelle perusasioista:

  • Autorahoituksen maksuaikaa on jäljellä 1 vuosi ja 10 kuukautta
  • Autorahoituksen korko on noin 4,5 %, jonka lisäksi maksan kuukausittaista käsittelymaksua (käsittelymaksut hämmentävät näin IT-alalla työskentelevää – todellako joku käsittelee tällaisia toistuvia maksuja?)
  • Laser-leikkaus poistaa tarpeen piilolinssien ja silmälasien ostamiselle
  • Sijoittamalla raha saadaan tuotto, joka riippuu sijoitukselle valitusta riskitasosta ja ajasta, joka kyseinen sijoitus kestäisi

Ratkaisu. Doris totesi henkilökohtaiseen talouteen keskittyviä podcasteja kuunneltuaan, että näillä taustatiedoilla valinta on selkeä: maksa kallis laina ensin pois! Näin vältyn maksamasta turhia korko- ja käsittelymaksuja. Lisäksi, kun kuukausittaisista menoeristäni poistuu tuo reilu 220 euroa, pääsen siirtämään tämän summan kuussa sijoituksiin – win-win!

Oletko sinä ollut vastaavan kaltaisessa tilanteessa? Miten sinä ratkaisit tilanteen?

PS. Aion mennä myös silmälaser-leikkaukseen vielä joku päivä, mutta ensin minun pitää säästää tuohon tarvittava summa. Taidankin saman tien avata itselleni uuden tilin, jonka nimeksi tulee Laser!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s