Miksi haluamme sijoitusasunnon?

Jo esittelyssämme kerromme haaveilevamme sijoitusasunnosta. Muistan yhä hetken, jolloin keksimme haluavamme yhteisen sijoitusasunnon: olimme lenkillä ja keskustelimme vanhempiemme sijoitusasunnosta. Vuotta en muista, mutta silloin ajatus juolahti mieleemme – hankitaan yhdessä sijoitusasunto jonain päivänä!

Olimme seuranneet sivusta vanhempiemme muutamaa sijoitusasunnon hankintaa ja olimme osallistuneet niiden vuokraamiseen sekä itse sijoituskohteiden etsimiseen. Perheemme on läheinen ja toisia autetaan parhaan mukaan, joten itsekin vuokralla silloin asuvina autoimme mielellämme vuokra-asumisesta etäällä olevia vanhempiamme. Otimme esittelykuvat, kirjoitimme esittelytekstit ja laitoimme ilmoitukset Oikotielle. Osallistuimme myös joihinkin näyttöjen pitämiseen. Kaiken tämän jälkeen ja hyvän vuokralaisen löydyttyä olimme yhtä mieltä siitä, ettei asuntosijoittaminen ole mitään rakettitiedettä. Siitä lähtien olemme odottaneet hetkeä, jolloin voisimme hankkia oman sijoitusasunnon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asuntosijoittamisessa olennaista on hyvän kohteen löytäminen (isot remontit tehty / ei lähivuosina edessä) ja ostaminen hyvällä hinnalla. Sitten tulee määrittää oikea vuokrataso (kannattava itselle, mutta kilpailukykyinen alueeseen ja asunnon tasoon nähden ja sellainen, jota vuokralainen viitsii maksaa useammankin vuoden). Olemme muuttaneet perheemme kanssa monta kertaa ja lisäksi aikuistumisen jälkeen lukuisia kertoja, joten asunnonetsintä on tuttua puuhaa. Olemme siis tottuneet tutkimaan asuntoilmoituksia, isännöitsijäntodistuksia ja miettimään asuntojen hyviä ja huonoja puolia.

Vaikka asuntosijoittaminen vaikuttaa meistä – ainakin suoriin osakesijoituksiin nähden – helpolta, näemme siinä monta vaaranpaikkaa. Tärkeimpänä riskinä näemme koronnousun. Vaikka nyt lainaa saa halvalla, ajatus siitä, että sekä omasta että sijoitusasunnon lainasta pitäisi jossain vaiheessa maksaa kuuden prosentin korkoa, saa lähes löysät pöksyyn. Toinen riski liittyy asunnon sijaintiin: mitä jos alue syystä tai toisesta koetaan yhtäkkiä hyvin epäkiinnostavana asuinalueena vuokrausmielessä, esimerkiksi tärkeä julkinen liikenneyhteys lopetettaisiin. Kolmas riski liittyy vuokralaiseen: mitä jos mukavalta, siistiltä ja täyspäiseltä vaikuttavasta vuokralaisesta kuoriutuisikin asunnossa lekaa heilutteleva tuholainen?

Näitä uhkia ja mahdollisuuksia punnittuamme totesimme edelleen haluavamme hankkia sijoitusasunnon. Molemmilla on vakituinen työ ja vakituiset tulot, joista jää hieman ylimääräistä joka kuukausi. Lisäksi molemmilla on hätävarakassaa säästötilillä. Taloudelliset tilanteemme ovat siis mielestämme ihan hyvällä tolalla. Niinpä askel suuntautui kohti internetin ihmeellistä maailmaa ja eri pankkien lainalaskureita ja yhteydenottopyyntöjä.

Mitä sitten tapahtuikaan? Siitä lisää myöhemmin tällä viikolla!

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi haluamme sijoitusasunnon?

  1. Paluuviite: Sijoitusasunto – unelmasta todeksi | Budjetistit

  2. Paluuviite: 2021 – asuntojen vuosi! | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s