Kuukausisäästäminen

Molemmilla budjetisteilla on rahaa edellyttäviä tavoitteita ja unelmia. Monet liittyvät kuluttamiseen: rakastamme matkustelua ja haluamme satsata siihen. Lisäksi matkoilla sallimme itsellemme shoppailun, jota emme Suomessa pahemmin harrasta. Tästä olemmekin jo aiemmin puhuneet. Sen lisäksi haluamme laittaa rahaa poikimaan, eli tehdä sijoituksia – suurimpana niistä viime viikolla ostettu asunto! Näiden unelmien ja tavoitteiden mahdollistamiseksi säästämme joka kuukausi palkasta tietyn osan. Tämä summa siirtyy heti palkkapäivänä pois käyttötililtä, jolloin sen “puuttumista” kulutuksesta ei ehdi huomata. Filosofiamme onkin ”pay yourself first”!

Usein suositellaan säästämään 3-5 % nettotuloista ja sen verran olemme molemmat jo jonkin aikaa säästäneet. Nyt onkin tarkoitus tarkastella, paljonko summaa voisi nostaa, koska nykyinen noin 5% säästäminen ei ole pahemmin tuntunut arjessa – nostovaraa siis on. Jatkossa alamme myös kerryttämään sijoitusasuntoomme liittyvää bufferia mahdollisten tyhjien kuukausien varalle. Lisäksi on tarkoitus hieman kasvattaa henkilökohtaista ”pahan päivän varan” puskuria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle kokosimme pari ideaa siitä, minne säästöt kannattaisi laittaa. Ensimmäinen askel on toki siirtää säästettävä raha pois käyttötililtä esimerkiksi pankin säästötilille. Itse olemme ainakin huomanneet, että käyttötililtä raha tuppaa häviämään kuin itsestään, joten säästettävän osuuden on tärkeä olla jollain toisella tilillä. Jokaisella kannattaa olla jonkinlainen puskurirahasto säästötilillä yllättäviä kuluja, kuten auton tai tiskikoneen korjaamista, varten. Kaikkia rahoja ei kuitenkaan kannata makuuttaa säästötilillä, vaan sitten, kun puskurirahasto on hallussa, kannattaa ylimenevä osuus laittaa kasvamaan. Kannattaa siis valita sijoituskohde, joka sopii omiin riskipreferensseihin. Vaihtoehtoja sijoituskohteeksi on tietenkin loputtomasti, mutta listaamme tässä muutamia helposti lähestyttäviä vaihtoehtoja.

 1. Pankkien omat rahastot

Suomalaisille pankeilla on kattava valikoima omia rahastoja, joista löytyy monenlaisille säästösummille ja riskipreferensseille valikoimaa. Pankkien omissa rahastoissa saattaa joissain tapauksissa olla korkeahkot kuukausikulut – samoin kannattaa tarkastella rahaston kulurakennetta muutenkin. Etuna pankkien omissa rahastoissa on ehdottomasti rahastosäästämisen aloittamisen helppous, sekä esimerkiksi sijoitusten kehittymisen helppo seuranta oman verkkopankin kautta.

 1. Digitaaliset rahoituspalveluyritykset

Viime vuosien digitaalisuutta hyödyntävät rahoituspalveluyritykset kuten Nordnet vaativat hieman perinteisiä pankkeja enemmän perehtymistä säästämisen ja sijoittamisen aloitukseen, mutta niissäkin pääsee hyvin helposti ja nopeasti liikkeelle. Näiltäkin yrityksiltä löytyy monenlaisille säästösummille ja riskipreferensseille kohteita – me olemme esimerkiksi valinneet Nordnetiltä sekä erilaisia ETF-rahastoja että osakerahastoja.

 1. Suora osakesijoittaminen

Osakkeisiin voi toki sijoittaa myös suoraan. Tämä on rahastoihin verrattuna riskisempi vaihtoehtoja, sillä rahastot sisältävät esimerkiksi eri toimialojen, maantieteellisten alueiden tai riskitasojen yrityksiä, ja osa rahastoista sisältää muitakin instrumentteja kuin osakkeita. Käytännössä suora osakesijoittaminen onnistuu pankkien tai pankkiiriliikkeiden kautta, ja senkin voi usein tehdä suoraan heidän verkkopalvelunsa kautta. Suora osakesijoittaminen vaatii paljon perehtymistä yrityksen ja toimialan tilanteeseen esimerkiksi vuosikertomuksen ja muiden julkaisujen kautta.

Rahastoihin voi säästää kuukausittain pienemmän summan, kun taas suorat osakesijoitukset kannattaa tehdä kerralla isommalla summalla kulujen takia.

Mihin sinä olet sijoittanut? Miksi päädyit juuri siihen vaihtoehtoon?

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausisäästäminen

 1. Aloitin asuntosijoittamisen 21 vuotiaana nyt mulla on 3 asuntoa vuokralla ja omakotitalo itsellä. Ikää nyt 24 vuotta 🙂

  Tykkää

  • Vau, hienoa! Kovaa tahtia olet siis pitänyt yllä! Meillä on vielä matkaa tuollaiseen salkkuun, mutta tarkoituksena on kyllä jonain päivänä hankkia lisää sijoitusasuntoja 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s