Parhaat vinkit palkankorotukseen

Löydettyään säästämisen ja sijoittamisen ihmeellisen maailman (ja toki muutenkin), tekisi kovasti mieli tienata enemmän. Budjetistit ovat aloilla, joilla palkat ovat tietyissä puitteissa neuvoteltavissa, joten palkkaan voi jonkin verran vaikuttaa itse omalla toiminnallaan. Olemme kovasti asiaa pohtineet ja kokosimme tähän omia ajatuksiamme siitä, miten omaa palkkaansa voi saada korotettua.

Helpoin tapa saada palkankorotus on vaihtaa työpaikkaa. Silloin palkka joka tapauksessa neuvotellaan, kun taas nykyisessä työssä saatetaan sanoa, ettei nyt ole sopiva aika keskustella korotuksista. Jos olet tehnyt vaikutuksen rekrytoivaan työnantajaan, he ovat valmiita maksamaan osaamisestasi. Muista uuden työn palkkaneuvottelussa neuvotella myös lomat! Moni työnantaja on valmis antamaan edes jonkin verran palkallista lomaa, mutta harvemmin tarjoavat sitä oma-aloitteisesti.

Jos työpaikanvaihto ei tunnu houkuttelevalta tai mahdolliselta, kannattaa koittaa saada nykyiseltä työnantajalta palkankorotus. Perustele korotuksen aiheellisuus timanttisella suoriutumisellasi, älä koskaan henkilökohtaisilla kuluillasi! Mieti asiaa työnantajan näkökulmasta ja sitä, mikä heille on tärkeää. Valmistaudu siis esittelemään saavutuksiasi, jotka voivat olla esimerkiksi:

  • parantuneet taidot
  • laadulliset tulokset
  • muilta saatu palaute
  • vaikutus firman tulokseen

Budjetistien kokemuksella parhaita tuloksia palkkaneuvotteluissa saa numeerisilla mittareilla esitetyistä saavutuksista. Jos voi esitellä toiminnon/yksikön/firman tms. tuloksen/myynnin/asiakastyytyväisyyden/keskiostoksen jne. parantuneen X määrällä, voi esimiehellä olla vaikeuksia perustella, miksei palkankorotus olisi aiheellinen.

vinkit_palkkaneuvotteluun

Ettei tämä kuulostaisi liian ruusuiselta, kerrotaan vielä tarina Doriksen viimeisimmästä kehityskeskustelusta. Doris teki etukäteen PowerPoint-esityksen, jossa esitteli saavutuksiaan ja saatua palautetta ja pyysi näiden perusteella palkankorotusta. Esimies sai tutustua esitykseen ennen kehityskeskustelua ja itse keskustelussa esitys käytiin läpi. Esimies kuitenkin totesi, ettei näiden perusteella tule hyväksymään palkankorotusta. Samalla hän silti vinkkasi, että parin projektin toteutus menestyksekkäästi antaisi riittävät näytöt korotuksen aiheellisuudesta muutaman kuukauden kuluttua. Keskustelun päätyttyä Doris ei ollut siis erityisen pettynyt, vaan päinvastoin ylpeä uskallettuaan pyytää korotusta –palkankorotuksen pyytäminen ei nimittäin ole se helpoin keskustelu. Toivottavasti kesällä korotuksen edellytykset on täytetty ja päästään käymään uusi palkkaneuvottelu!

Loppuun vielä disclamer: työssä on paljon muitakin tärkeitä ominaisuuksia kuin palkka. Tämä työ ei ehkä ole se, josta tienaa parhaiten, mutta se saattaa viedä uraasi oikeaan suuntaan – tällöin kyse on investoinnista tulevaisuuteen. Jossain työssä saattaa tienata hyvin, mutta voida huonosti. Henkisellä ja fyysisellä hyvinvoinnilla on kuitenkin rahassa mittaamaton arvo, jota pitää tarvittaessa priorisoida hyvän palkan yli.

Oletko saanut omaa palkkaasi korotettua palkkaneuvotteluilla tai työpaikkaa vaihtamalla? Vai oletko priorisoinut muita asioita palkan yli?

Yksi kommentti artikkeliin ”Parhaat vinkit palkankorotukseen

  1. Paluuviite: Palkoista ja korotuksista | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s