Mikä on sopivankokoinen puskurirahasto?

Olemme muutamaan otteeseen maininneet puskurirahaston tärkeyden ja että sellainen pitää olla ennen sijoittamiseen ryhtymistä. Mikä se puskurirahasto sitten on ja paljonko sitä pitäisi olla?

Puskurirahasto tarkoittaa säästötilillä olevaa summaa, jonka voi helposti ottaa käyttöön yllättävän menon iskiessä. Jos vaikkapa auto hajoaa, puskurirahastosta otetaan korjaamiseen tarvittava summa sen sijaan, että jouduttaisiin turvautumaan luottokorttiin tai kulutusluottoon. Puskurirahasto on tärkeää myös nykypäivän epävarmassa työmaailmassa – jos lomautus tai työttömyys osuu omalle kohdalle, on ensiarvoisen tärkeää, että taloudellinen tilanne ei hetkessä romahda.

Sopivasta puskurirahaston määrästä löytyy erilaisia näkemyksiä: joko puskuria lasketaan omien kulujen tai oman nettopalkan kautta. Usein sanotaan, että puskurin pitäisi olla

  • 2-4 kuukauden kulujen verran tai
  • kolmen kuukauden nettopalkan verran

Laskeakseen kulujaan on tietenkin tiedettävä suunnilleen omat kulunsa (tähän on vielä eri koulukuntia siitä, lasketaanko pelkät kiinteät kulut vai kaikki menot, mutta itse käytän tähän nyt kaikkia menoja). Laskemalla viimeisen puolen vuoden ajalta, kuukausikuluni ovat keskimäärin 2 500 euroa – ja tähän summaan sisältyy myös säästöt ja sijoittaminen. Nettopalkka taas on noin 2 520 euroa. Laskipa siis kummalla tavalla hyvänsä kolmea kuukautta käyttäen, puskurini tulisi olla suunnilleen 7 500 euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt on myönnettävä, ettei puskurini ole tuon kokoinen. Säästötilillä makoilee noin 4 000 euroa odottamassa sitä pahaa päivää. Sen määrä siis tulisi melkein tuplata! Itselläni vain on vaikeuksia malttaa. Säästötiliä verotan silloin, kun maksetaan matkoja ja viimeksi sijoitusasunnon hankinnan yhteydessä siirsin isomman summan säästötililtäni Budjetistien yhteiselle asuntotilille, jonne kerrytämme kassaa mahdollisia tyhjiä kuukausia tai yllättäviä menoja varten.

Kyseessä on siis klassinen ”tee niin kuin sanon, ei niin kuin teen” –tilanne. Voisin nyt siirtää säästötilille käyttötililtä isomman summan, mutta toisaalta kesälomareissuja pitäisi alkaa varailemaan…

Miten sinä motivoit itseäsi kerryttämään puskurirahastoa – vai löytyykö sinulta puskurirahastoa ylipäänsä?

2 kommenttia artikkeliin ”Mikä on sopivankokoinen puskurirahasto?

  1. Paluuviite: Lomarahat | Budjetistit

  2. Paluuviite: Luottokortit ja osamaksut | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s