Testamentin teko

Vaikka olemmekin vasta kolmekymppisiä, olemme riskinkaihtajia ja pohdimme myös worst case scenarioita. Tämän takia Maura on jo tehnyt testamentin ja Doris aikoo myös tehdä sellaisen.

Testamentti helpottaa läheisten elämää surun keskellä. Olemme läheltä nähneet tilanteita, joissa läheisillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin jakaa omaisuus perintökaaren eli lain mukaan. Tällaisissa tilanteissa saattaa leski jäädä tukalaan tilanteeseen, kun lapset perivät edesmenneen puolison kokonaan ja omistavat yhtäkkiä puolet asunnosta. Vaikka budjetistit eivät ole naimisissa eikä meillä ole lapsia, haluamme varautua. Lisäksi, ilman testamenttia lapsettoman perii vainajan vanhemmat, eli avo- tai avioliitossa vainajan puoliso saattaa huomata omistavansa asuntonsa puoliksi edesmenneen puolisonsa vanhempien kanssa. Testamentti antaa selkeät suuntaviivat sille, miten haluaa omaisuutensa jaettavan.

Testamentin teko on helppoa. Netistä löytyy useita yrityksiä, jotka tarjoavat testamenttipalvelua. Näiden joukossa on sekä paikallisia toimijoita, joita pääsee tapaamaan, että netin kautta toimivia, joille annetaan sähköisesti/puhelimitse määritykset haluttavasta testamentista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä ja miten voi testamenttiaan määritellä? Omia rintaperillisiään ei Suomessa voi tehdä perinnöttömäksi, mutta testamentilla voi rajata, mitä perillinen saa. Samoin voi määrätä tietyn perillisen perivän jonkin tietyn asian tai esineen. Jos puolestaan haluaa jättää perillisten ulkopuolisille tahoille jotain – esimerkiksi lahjoitus hyväntekeväisyyteen tai kesämökki kaukaisemmalle sukulaiselle – kirjataan tämäkin testamenttiin. Kun on miettinyt speksit, voi kertoa ne juristille, joka luonnostelee ja kommentoituttaa testamentin. Kun luonnos on hyväksytty, testamentti allekirjoitetaan kahden todistajan läsnä ollessa. Kannattaa kertoa läheisille, että on tehnyt testamentin. Jos testamentti on tehty lakitoimistossa, toimisto säilyttää testamentin. Maura teki testamentin 27-vuotiaana, ja oli juristin mukaan kyseisen toimiston historian nuorin testamentintekijä. Tilanne perinnön määräytymiselle toki muuttuu, jos Maura saa lapsia, sillä lapset saavat aina vähintään lakiosan.

Mitä testamentin tarjoama mielenrauha sitten maksaa? Halvimmillaan hinnat pyörivät 100-150 eurossa. Mielestämme hinta on kohtuullinen, ja kyseessä on kuitenkin kertaluonteinen kulu. Testamentin ajattelu on toki ikävää, mutta vielä ikävämpää on, jos näitä ei ole ajateltu koska joskus perintö kuitenkin realisoituu. Jos testamentin arvelee aiheuttavan mielipahaa ympäristössään, ei sen sisältöä ole pakko kertoa muille.

Avioehto on varmaan monille tutumpi ja ajankohtaisempi asia. Kuitenkin sekä avioehdossa että testamentissa kyseessä on varautuminen pahimpaan ja toive on, ettei sitä tarvitse käyttää joko ollenkaan tai pitkään aikaan.

Oletko sinä tehnyt tai harkinnut testamentin tekoa? Vai oletko tyytyväinen lain määrittelemään jakoon pahimman sattuessa? Näihin tuomiopäivän sanoihin, mukavaa alkavaa viikkoa!

3 kommenttia artikkeliin ”Testamentin teko

 1. Toivottavasti pohdintanne saavuttavat mahdollisimman suuren yleisön, paljon hyviä aiheita nostettu blogissa esille!

  Erilaiset testamentit ja avioehdot ovat tulleet itselleni töiden kautta varsin tutuiksi ja monestakin syystä on tärkeää, että ne ovat kunnossa. Varsinaisen testamentin lisäksi suosittelen lämpimästi hoitotestamenttia, joka antaa läheisille paremmat valmiudet huolehtia tekijän hyvinvoinnista tämän tahdon mukaisesti silloin, kun hän ei itse siihen syystä tai toisesta pysty. Tavalliseen testamenttiin lisäisin myös ehdottomasti avio-oikeusmääräyksen, joka sulkee perillisten mahdolliset puolisot testamentin ulkopuolelle. Nämä asiat ovat kuitenkin ko. palveluja tarjoaville asianajotoimistoille ym. arkipäivää, eli kannattaa käyttää asiantuntijaa apuna asiakirjojen laatimisessa, se satanen tai pari on tosiaan kohtuullinen hinta siitä mielenrauhasta, että asiat ovat varmasti kunnossa.

  Lopuksi ehkä hieman ristiriitainen maininta, että itselläni ei ole avioehtoa eikä testamenttia. Kun kumpikin on tuonut yhteiseen pottiin alunperin suunnilleen yhtä paljon ja jo alusta lähtien on sovittu kaiken olevan yhteistä, ei avioehdolle ole mielestäni tarvetta. Testamentti puolestaan menetti merkityksensä viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi syntyi, koska en ainakaan toistaiseksi näe tarvetta jakaa valtaisaa omaisuuttani kenellekään muulle 🙂 Yhteiseen asuntoonkin on joka tapauksessa leskellä elinikäinen hallintaoikeus. Hoitotestamentti toki löytyy.

  Mukavaa kesää budjetisteille!

  M

  Tykkää

  • Hei M!

   Meillä onkin pari kommenttia jäänyt huomaamatta, pahoittelut hitaasta reagoinnista!

   Kiva, jos olet samoilla linjoilla kanssamme testamentin tarpeellisuudesta! Hoitotestamentti on muuten meille jäänyt kokonaan edes harkitsematta, kiitos kun toit sen esiin. Johtuen varmaan siitä, ettei lähipiirissämme ole ollut tilannetta, jossa sellaiselle olisi koettu tarvetta. Mutta erittäin hyvä pointti, täytyy varmaan sellainenkin hankkia – ikinä kun ei voi tietää tulevasta.

   Ymmärrän, ettet koe tarvetta testamentille mm. lesken asunnon hallintaoikeuden takia. Itse ajattelen kuitenkin, että jos minusta aika jättäisi, joutuisi puolisoni aikanaan hankkimaan edullisemman asunnon silloin, kun haluaa muuttaa, koska minun osuuteni asuntomme arvosta menisi vanhemmilleni. Kyseisessä skenaariossa toivoisin kuitenkin ennemmin, että puolisoni rahatilanne olisi mahdollisimman turvattu, erityisesti jos meillä olisi lapsia. Ja nythän meillä on koira, eli tavallaan lapsi, hehheh 🙂

   Mukavaa kesää sinullekin, M!

   Tykkää

 2. Paluuviite: Raha ja rakkaus | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s