Pay yourself first – ajatuksia autolainasta

Olen jo pitkään laittanut joka palkkapäivänä tietyt summat säästö- ja arvo-osuustileille. Budjetistina minun pitäisi luonnollisesti tietää tarkalleen, paljonko säästän. Viime syksynä kuitenkin huomasin, että minulla meni vahingossa yhden sijaan kaksi erillistä kuukausimaksua säästötilille, eli säästötilille meni tuplamäärä rahaa –  500 euroa 250 euron sijaan. Tämä oli toki positiivinen yllätys, ja näemmä tälläkin käytettävällä summalla pärjäsin hyvin! Jätin siis tämän isomman kuukausimaksun pyörimään, ja säästötili on lihonnut kirjaimellisesti kuin itsestään.

Tänään päätin tarkistaa, paljonko autoni rahoitusosaa on jäljellä. OP:n ystävällisen asiakaspalvelijan mukaan summa on tarkalleen ottaen 2514,68 euroa tänä päivänä – ja päädyin maksamaan tuon saman tien pois. Miksi näin? Aloitin pohdinnan konsultoimalla Dorista, joka ohjasi tarkistamaan autolainan koron ja vertaamaan sitä säästötilin korkoon. Autolainani korko on 4,5 % ja säästötilille maksetaan vaatimattomasti 1 % korkoa. Minun siis kannattaa ehdottomasti maksaa autolaina pois. Lisäksi yhden lainan poismaksulla on myös psykologinen hyöty, sillä oloni on keveämpi yhtä lainaa ilman!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saadakseni maksimaalisen hyödyn autolainan poismaksusta, päätin lisätä kuukausittain maksamani 220 euron autolyhennyksen suoraan kuukausittaiseen säästösummaani. Olen jo tottunut elämään ilman tuota summaa, joten käytettävissä oleva tulo ei muutu minnekään, mutten enää maksa rahoitusyhtiölle korkoa. Win-win!

Ideaaliahan olisi, jos autoa tai muutakaan (kuin asuntoa) ei tarvitsisi rahoituksella ostaa. Neljä vuotta sitten autoa ostaessani minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta maksaa koko summaa kerralla ja siksi päädyin ottamaan osaan ostosummasta rahoituksen. Miten sinä olet rahoittanut auto-ostoksesi?

2 kommenttia artikkeliin ”Pay yourself first – ajatuksia autolainasta

 1. Ei ole auton ostosta kokemusta, mutta löysin syksyllä netistä sijoitusneuvojan, jonka ensimmäinen vinkki oli ”Osta auto käteisellä, ei koskaan velalla. Säästä summa etukäteen, jos sinulla on varaa maksaa se jälkikäteen on sinulla myös varaa säästää siihen etukäteen. Auto on silloin sinun!” http://www.holmstromgroup.com/fi/education-coaching/taloudellinen-neuvonanto-valmentajan-vihjeet/

  Tätä lausetta olen pitänyt johtolankanani kaikkeen kuluttamiseen. Jos minulla ei ole varaa ostaa jotain käteisellä, minulla ei ole siihen varaa muutenkaan.

  Sinullahan tämä sama ajatus oli jo tuossa lopussa. Tolla säästämisellä seuraavan auton ostaakin sitten jo helposti käteisellä. 🙂

  Tykkää

  • Aamen tälle! 🙂 Tosin, Doris joutui juuri ostamaan auton rahoituksella, koska käteistä ei vain ollut tarpeeksi, mutta ehkä meillä molemmilla seuraava auto ostetaan ilman rahoitusta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s