Haluatko säästää 10 000 euroa vuodessa? Näin se onnistuu!

Iltalehti pyysi meitä ja muutamaa muuta antamaan vinkkejä siihen, miten säästää 10 000 euroa vuodessa (linkki juttuun täällä). Näin uuden vuoden alussa moni aloittaa ”uuden elämän” kuntoilun, järkevämmän syömisen tai muun elämänmuutoksen parissa. (Me Budjetistit emme perinteisesti ole suosineet uuden vuoden lupauksia, mutta tänä vuonna päätimme aloittaa vuoden alusta herkkujen vähentämisen, sillä makeita herkkuja kuluu meillä hieman liikaa!) Elämänmuutos voi koskea myös säästämistä ja sijoittamista, ja intouduimmekin kirjoittamaan postauksen Iltalehdelle antamistamme säästövinkeistä, joilla pääsee kymppitonnin säästösummaan vuodessa.

Ensin selvitetään faktat: Mitä säästösumma tekee kuukaudelle jaettuna? Kymppitonnin säästösumma on noin 883 euroa kuukaudessa. Taustatiedoksi tarvitset sen, mitä tienaat nettona kuussa, sekä paljonko pakollisiin menoihin, kuten asumiseen, syömiseen ja liikkumiseen (auto tai julkiset), menee kuukausitasolla. Muutaman kuukauden kuluseurannalla näet, mihin rahasi tällä hetkellä menevät. Vinkkejä simppeliin kuluseurantaan löydät aiemmista postauksistamme. Jos tavoitteena on säästää tietty summa vuoden aikana, suosittelemme käyttämään pankin säästötiliä. Nämä ovat useimmiten maksuttomia, ja näin säästettävä summa ei polttele käytettäväksi käyttötilillä.

Selvitettyäsi tilanteesi, pohdi, onko 10 000 edelleen realistinen summa? Joudutko liian tiukille? Näin ison summan säästäminen vaatii joka tapauksessa uhrauksia, mutta elämänlaadusta ei kannata kohtuuttomasti nipistää. Muista myös motivaatio – jos säästät maailmanympärimatkaa varten, printtaa siitä kuva jääkaapin oveen!

833 euron kuukausittainen säästäminen tarkoittaisi monelle tarvetta jakaa asumiskuluja puolison tai kämppiksen kanssa (ainakin pääkaupunkiseudulla). Asumista kannattaa muutenkin miettiä kriittisesti – jos asuu vuokralla (mitä emme suosittele, jos vain on mahdollisuus ostaa oma asunto), onko välttämätöntä asua kauniissa töölöläiskaksiossa, vai kelpaisiko vaikka kimppakämppä metron varrelta? Luopuminen autosta ja siirtyminen julkisiin kulkuneuvoihin säästää sekä lompakkoa että ympäristöä, ja työpaikkalounaiden vaihtaminen kotona tehtyihin eväisiin säästää vuodessa satoja euroja. Edullisten kotiruokien teko tulee eineksiä halvemmaksi.

Tarkistele myös, voisiko harrastuskuluissa säästää. Kalliin kuntosalijäsenyyden voi vaihtaa halvempaan kuntosaliin, tai voit siirtyä kokonaan ilmaiseen lenkkeilyyn ja kotitreeniin. Autosta luopumalla tai halvempaan vaihtamalla saavuttaa helposti suuria säästöjä. Säästövuoden aikana ei voi myöskään tehdä lainkaan matkoja eikä shoppailla!

Lisää rahaa käyttöönsä saa toki sen kuluttamisen vähentämisen lisäksi tienaamalla enemmän. Voi miettiä, saako omasta harrastuksesta kenties lisätuloja, esimerkiksi opettamalla? Voiko omaa työtä toimistoaikojen lisäksi tehdä iltaisin lisätuloja vastaan? Erilaiset keikkatöitä tarjoavat yritykset voivat myös mahdollistaa lisätyöt itselle sopivana aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ison summan säästäminen vaatii uhrauksia.

Rohkaisemme kaikkia ainakin kokeilemaan nostamaan säästösummiaan reippaasti, sillä käytötililtä rahat helposti katoavat kulutukseen kuin itsestään! Tiedostamme, ettei kaikilla palkkatasoilla ja kaikissa elämäntilanteissa tuota 10 000 euroa saa laitettua vuodessa sivuun. Tiedostavalla kuluttamisella ja toiminnalla saa kuitenkin ihmeitä aikaan, elämänlaadusta tinkimättä. Säästämisen aloittaminen voi tuntua ylivoimaiselta, mutta alkuun pääsee todella helposti. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja suosittelemme kaikkia ottamaan omat raha-asiansa haltuun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s