Onko 60-vuotiaan liian myöhäistä aloittaa sijoittaminen?

Olemme kolmekymppisiä korkeakoulutettuja ja odotusarvomme on nouseva palkkakehitys (toivottavasti, muuten harmittaa!). Suurin osa säästö- ja sijoitusvinkeistämme sopii samantyyppisessä tilanteessa oleville, eli 20-45 vuotiaille, joilla työvuosia on vielä paljon edessä. Viime viikonloppuna 60-vuotias lähisukulaisemme kysyi, mihin hänen kannattaisi meidän mielestämme sijoittaa – mikä mahtava kysymys!

Lähdimme pohtimaan tätä kysymystä seuraavan listan kautta:

  1. Milloin olet suunnitellut jäädä eläkkeelle? Toisin sanoen, kuinka monta palkkatulon vuotta sinulla vielä on?
  2. Milloin saattaisit tarvita rahoja tai haluta ottaa ne käyttöösi? Tämä kohta on erityisen tärkeä!
  3. Millainen riskisietoisuus sinulla on? Oletko valmis ottamaan jonkinlaista riskiä rahasumman suuruudesta tietyllä ajanhetkellä, vai onko tärkeää, että pystyt realisoimaan sijoituksesi hetkenä minä hyvänsä vailla suurta riskiä summan vaihtelusta?

Jos haluaa ottaa sijoittamansa rahat ulos pian (1-4 vuoden sisällä) eikä halua ottaa riskiä rahasumman pienentymisestä, on säästötili paras vaihtoehto. Säästötilien korot ovat hyvin matalat, mutta summa on ainakin poissa käyttötililtä.

Jos on valmis joustamaan sijoituksensa realisoimisen ajankohdasta ja säästämään joitakin vuosia (3-10 vuotta), suorat osakesijoitukset tai osakkeita sisältävät rahastot voivat olla hyvä vaihtoehto (lähde). Hajauttamalla osakesijoitukset tai valitsemalla hajautetun rahaston, pääsee hyötymään indeksin mukaisesta noususta. Tämän vaihtoehdon lopputulos on toki epävarma ja vaatiikin joustavuutta sen suhteen, milloin sijoitus realisoidaan.

Sijoitusasunto voi myös olla kiintoisa vaihtoehto, mutta tämä vaatii melko pitkää aikahorisonttia (5-10 v) ja suurehkoa alkupääomaa (jotta mahdollisen lainan saa maksettua noin lyhyessä ajassa). Tästä hyötyäkseen tulee toki valita alue, taloyhtiö, asunto ja vuokralainen huolellisesti voiton mahdollistamiseksi. Sijoitusasunnon ostamisesta ja kokemuksistame lisää täällä.

Lähde: rawpixel on Unsplash

Mitä sitten vastasimme tarinan lähisukulaiselle? Eläköitymiseen hänellä on aikaa noin 3,5 vuotta, ja rahat haluttaisiin realisoida 5-7 vuoden päästä. Suurta riskiä ei haluta ottaa, mutta realisointiajankohdasta voidaan joustaa hieman. Näillä tiedoilla päädyimme suosittelemaan säästötiliä (mikäli realisointiajanhetken haluaa valita vapaasti) tai matalariskistä ja -kuluista rahastoa (mikäli realisoinnin ajankohta voi jonkun verran joustaa). (Pakollinen disclaimer: suositus oli vain sukulaisellemme eikä meillä ole mitään virallista asiantuntemusta suositusten antamiseen) 🙂

Oletko itse ollut vastaavassa tilanteessa? Mihin ratkaisuun päädyit?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s