Tunne itsesi ja vältä sijoittamisen sudenkuopat

Tapahtuipa päivänä eräänä: Maura meni Nordnetin nettisivuille tutkaillakseen mahdollisia uusia rahastoideoita. Kännykän selaimella sivuja selatessaan hän näki pian Nordnet-Smartin mainoksen, ja lähti tutustumaan kyseiseen uudehkoon tuotteeseen. Tämä tutustuminen tarkoitti Mauran kohdalla noin kahdeksan minuutin lueskelua aiheesta ja massiivista innostusta, sekä välitöntä halukkuutta alkaa sijoittaa joka kuukausi vähintään muutama satalappunen kyseiseen rahastoon.

Kuten kuvauksesta käy ilmi, Maura on meistä Budjetisteista ehdottomasti kärsimättömämpi ja laiskempi perehtymään asioihin. Maura innostuu (erittäin!) monista asioista ja paljon ja haluaa aloittaa ne välittömästi, ja pitkä ja paneutuva perehtyminen mihin vain asiaan tuntuu tuskaisalta. Maura koittaakin oppia tuntemaan itsensä ja huomioimaan tämän heikkouden (konsulttikielellä emme toki sano heikkous vaan kehityskohdan). Koska Maura tunnisti itsensä ja taipuvaisuutensa innostumaan hetkessä uudesta asiasta, hän ei sittenkään välittömästi lapioinut kaikkia rahojaan Smart-rahastoon vaan lähetti kaksi viestiä: Kysyi Dorikselta sekä sijoitusalalla työskenneeltä kaveriltaan ajatuksia tästä uudesta rahastosta.

Doris oli uskollisena Rahapodin kuuntelijana ja alan keskusteluja somessa seuraavana otuksena jo kuullut paljonkin Smart-salkuista. Mauran innostus hieman tarttui (vaikka Doris kyllä tietää Mauran innostuvan joka viikko uusista jutuista) ja Doris käytti erään sunnuntai-iltapäivän lueskelemalla Smarteista.

Joillakin ihmisillä, joiden vahvuus on kärsivällinen ja perusteellinen perehtyminen, voi olla hankaluutta saada asioita toteutettua. Nämä henkilöt ovat huippuja suunnittelemaan, analysoimaan ja huomioimaan asioiden eri puolet. Mauran mielestä nämä ihmiset työkavereina ovat mahtavia, sillä he jaksavat paneutua ja analysoida asioita kun Maura itse on jo juoksemassa seuraavan asian pariin. Sijoitusasioissa haasteena näillä ihmisillä saattaa olla kuitenkin se, että he jäävät lukemaan rahastojen selosteita, pörssitiedotteita tai vuosikertomuksia päiväkausiksi, eivätkä kuitenkaan saa tehtyä lopullista päätöstä sijoittamisesta tai edes sen aloittamisesta. Doris kuuluu enemmän tähän porukkaan: asiaan perehtymisen jälkeenkin on päätös hankalaa ja mielessä itää ajatus, että asiaan pitäisi perehtyä vieläkin lisää ennen kuin sinne alkaa syytää rahaa.

Jossain näiden ääripäiden välissä lienee hedelmällisin paikka: On syytä perehtyä historiadatan, tulevaisuusnäkymien ja omien riskipreferenssien kautta eri vaihtoehtoihin, mutta toisaalta suunnittelemaan jääminen liian pitkäksi aikaa ei ole hyväksi. Kuului mihin leiriin tahansa, on hyvä analysoida hieman itseään ja omaa käyttäytymistään. Jos tuppaa innostumaan hetkessä ja pahemmin miettimättä uusista asioista, kannattaa ehkä tietoisesti hillitä itseään sijoituspäätösten kanssa ja perehtyä asiaan ja vaikka nukkua yön yli ennen investoinnin tekoa. Jos taas osaa kyllä selvittää asioita perin juurin, muttei saa lopullista päätöstä aikaiseksi tai tartuttua tuumasta toimeen, voi olla hyvä välillä ottaa itseään niskasta kiinni, todeta selvittelyn riittävän ja tehdä päätös.

Ei ole vaikea arvata, miten Smartien kanssa kävi: Maura alkoi sijoittamaan niihin (riskisimpään vaihtoehtoon 200 euroa kuukaudessa) ja Doris pitäytyi hyväksi havaitsemissaan ETF:ssä ja Superrahastossa. Aika näyttää, kumman strategia on toimivampi!

Millainen sinä olet persoonallisuustyypiltäsi? Miten sinun vahvuutesi ja kehityskohtasi näkyvät sijoituspäätöksissäsi?

PS. Tämä postaus ei ole maksettu tai maksamaton yhteistyö Nordnetin kanssa, tykkäämme vain heidän tuotteistaan! Nordnetillä emme tykkää melko keskinkertaisesta sivuston laadusta – UX-vinkkejä tarjoaisimme heille enemmän kuin mielelläni! Lisäksi tietoturva tuntuu melko hataralta, joten pankkitunnuksilla kirjautumista odotellessa!

 

2 kommenttia artikkeliin ”Tunne itsesi ja vältä sijoittamisen sudenkuopat

  1. Paluuviite: Laiskan budjetistin tunnustuksia: Mauran maaliskuu | Budjetistit

  2. Tuohan kuulostaa vain hyvältä, jos oman kärsimättömyyden saa purettua uudeksi kuukausisäästämiseksi 🙂 Keksin vaikka kuinka monta paljon huonompaa tapaa, jossa innostuminen oikeasti maksaa rahaa. Jatkuva säästäminen Smartiin vaikuttaa järkevältä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s