Suoraa puhetta lainoista

Joidenkin harvojen kavereiden kanssa tulee puhuttua asuntolainoista, ja karkeasti puolella kaveripiireistämme on pankin kanssa viha-rakkaus-suhde ja avioliitto nimeltä asuntolaina. Kuitenkaan edes hyvien kavereiden kanssa ei puhuta summista, emmekä edes osaa sanoa miksi summista puhuminen tuntuisi liian henkilökohtaiselta. Ehkä siinä tulisi liian tarkasti paljastettua oma varallisuus?

Itse kannatamme avointa keskustelua rahasta, joten tästä intoutuneena ajattelimme kertoa teille brutaalin tarkasti omat asuntolainamme! Mauralla plakkarissa on:

  • Lainaa 134 561,78 euroa 0,62 % korolla, koostuen ASP-lainasta sekä normaalista asuntolainasta
  • Asunnon arvo noin 230 000 – 250 000 euroa

Doriksen verkkopankki puolestaan kertoo seuraavaa:

  • Lainaa 128 041,09 euroa 0,6% korolla normaalia asuntolainaa
  • Oman osuuden arvo asunnosta noin 170 800 euroa

Omien asuntojemme lisäksi meillä on yhteinen sijoitusasunto (sijoitusasuntosalkkumme ensimmäinen asukki!), jonka finanssit näyttävät tältä:

  • Lainaa nyt 89 457,13 euroa, josta maksamme 0,92 % korkoa
  • Asunnon arvo noin 165 000 euroa
  • Sijoitusasuntomme on hyvin uusi, ja vielä emme lyhennä asunnon yhtiölainaa. Sitä on vastuullamme karvaa vaille 70 000 euroa

Edellä esitetyt arvioidut asuntojen arvot sisältävät ehdottomasti varianssia ja epävarmuutta, ja ne perustuvat toisaalta oikotie.fi ja etuovi.com -palveluissa löytyviin hintapyyntöihin alueella, mutta vielä enemmän alueilla tehtyihin toteutuneisiin asuntokauppoihin. Näitä palveluita on varmasti useampikin, me olemme käyttäneet ainakin Asuntojen hintatiedot -palveluaOlemme pyrkineet sekä omissa kodeissamme että toki erityisesti sijoitusasunnossamme valitsemaan alueita ja asuntoja, joiden arvo  tulee nousemaan asumisen aikana.

Maura kilpailutti asuntolainansa marras-joulukuussa 2017 ja sai tuolloin hieman korkoa alas pankkia vaihtamalla. Doris kilpailutti oman lainansa huhti-toukokuussa 2017 uuden asunnon yhteydessä, ja edullisin tarjous tuli onneksi omasta paikasta. Pankin vaihdosta nimittäin aiheutuu jonkin verran vaivaa, ainakin Mauran tapauksessa, jossa vanhan ja uuden pankin välillä kommunikaatio ei oikein pelannut ja varat eivät siirtyneet sopimuksen mukaan.

Lähde: Katie Harp – Pinterest Manager, Unsplash

 

Kaveripiirissämme on jonkin verran ihmisiä, jotka eivät halua asuntolainaa sen sitovuuden tai ahdistavuuden takia. Meidän mielestämme asuntolaina ei sido tai ahdista, päinvastoin tuntuu vapauttavalta tietää maksavansa kuukausittain mikroskooppista osaa omaisuutta itselleen. Toisaalta asuntolainasta (ja asunnosta) pääsee tarvittaessa eroon, jos vaikka jäisi työttömäksi tai päättäisi laittaa elämän risaiseksi ja muuttaa väliaikaistöihin Australiaan.

Tämä laskutoimitus asunnoista sai Mauran pohtimaan, jos muuttaisikin puolet halvempaan asuntoon ja sijoittaisi loput rahat. Jos ostaisi vaikka kaksi noin 120 000 euroa maksavaa yksiötä pääkaupunkiseudulta, asuisi itse toisessa ja vuokraisi toisen? Toisaalta silloin ei olisi mitään asiaa nykyiselle ihanalle saarelle Helsingin keskustan tuntumassa – taitaapa siis jäädä tällä kertaa ajatusleikiksi tämä!

Puhutko sinä avoimesti ystäviesi kanssa asunto- ja muista lainoista? Koetko asuntolainat ja omistusasumisen enemmän taakkana vai mahdollistajana? Uskallatko paljastaa oman asuntolainasi eurot? 🙂 

2 kommenttia artikkeliin ”Suoraa puhetta lainoista

  1. Asuntolainaa on jäljellä noin 132 000 euroa 0,65 marginaalilla. Asunnon arvo on tällä hetkellä noin 320 000 euroa. Asuntolainan kilpailutus on käynyt mielessä, mutta en ole saanut aikaiseksi 😦 Oman asunnon hankkiminen oli ehdottomasti järkevintä mitä olen aikuisiällä saanut aikaiseksi. Miestäni asuntolainan kokonaismäärä hirvitti, mutta äitini kiteytti sen hienosti niin, että ajattelee vain sitä summaa mikä kuukaudessa lainan kuluihin menee ja sekin menee omaan taskuun suurimmaksi osaksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s