Palkoista ja korotuksista

Kuten monissa yrityksissä, myös meidän molempien työpaikoissa on alkuvuoden aikana käyty kehityskeskustelut. Monesti sanotaan, ettei kehityskeskustelu ole oikea hetki palkasta neuvottelemiseen, mutta meidän vastauksemme on, “Mikäs sitten on oikea hetki?” Niinpä olemme käyttäneet osan kehityskeskusteluista myös palkasta keskustelemiseen. Kuten olemme kertoneet aiemminkin, mielestämme helpoin tapa korottaa omaa palkkaansa on vaihtaa työpaikkaa. Käytännössä kuitenkaan joka vuosi ei voi vaihtaa työpaikkaa (muun muassa koska se on rankkaa, kaiken aikaa ei olla kosiskelemassa uusiin töihin ja näyttäisi se myös CV:ssä hieman epäilyttävältä).

Meillä molemmilla on ollut tapana pyytää vähintään kerran vuodessa lisää palkkaa perustelemalla tarve oman suoriutumisen, saavutettujen tulosten sekä lisääntyneiden vastuiden kautta. Osa näistä yrityksistä on tuottanut tulosta, osassa taas on sanottu, että näyttöjä tarvitaan lisää ennen kuin palkkaa voidaan nostaa. Tämän lisäksi olemme koko yritystä koskevissa palkkakierroksissa ehdottaneet itsellemme korotusta, silloinkin kun esimies ei ole niin tehnyt. Toki koko yrityksen talous ja näkymät vaikuttavat aina korotusvaroihin.

Miten tänä vuonna sitten kävi? Olemme molemmat todella omistautuneita töillemme, ja annamme sille joka päivä 110 %. Onneksi esimiehemme myös tiesivät tämän, joten neuvotteluissa oltiin jo lähtökohtaisesti melko samanmielisiä. Maura sai 7 % palkankorotuksen, Doris puolestaan 9 %. Mauran palkka on nyt siis 5 296 ja Doriksen 3 864 euroa. Ihan haluamiamme korotuksia emme saaneet, mutta sekä suhteelliset että reaaliset korotukset ovat puolueettomasti ajatellen hyvät. Hyvä me!

Palkoista puhuttaessa on muistettava, että vertailu eri alojen välillä on haastavaa: osalla aloista palkat perustuvat taulukoihin, osalla lisät muodostavat merkittävän osuuden palkkaan ja osalla aloista palkoista ei voi neuvotella ollenkaan. Kenties tämänkin vuoksi palkoista on niin vaikeaa puhua numeroilla. Itse keskustelemme palkoista lähimpien ystäviemme kanssa. Erityisen tärkeää olisi kuitenkin puhua aiheesta saman tyyppisissä tehtävissä työskentelevien sekä omien työkavereidensa kanssa – näin kaikki osapuolet saisivat hyvää vertailutietoa omien palkkapyyntöjensä pohjaksi! Erityisesti työpaikalla palkoista puhuminen on kuitenkin todella haastavaa. Suomessa kun raha-asiat ovat vahvasti yksityisasioita ja kollega saattaa jopa loukkaantua, jos hänen palkkaansa koittaa tiedustella. Tai voi käydä niin, että uskoudut kollegallesi ja kerrot oman palkkansa, mutta hän ei kerrokaan omaansa.

Keskustellaanko sinun työpaikallasi palkoista ja mahdollisista korotuksista säännöllisesti? Oletko pyytänyt viime aikoina palkankorotusta? Onko sinulla jakaa hyviä vinkkejä palkankorotusten pyytämiseen?

Yksi kommentti artikkeliin ”Palkoista ja korotuksista

  1. Onnea hyvistä palkankorotuksista, kannattaa pyytää!
    Mulla olisi sellainen vinkki palkankorotusneuvotteluihin, että jos aavistelee että työnantajayritys ei pysty maksamaan enemmän kylmää rahaa, voi miettiä valmiiksi, mitä työsuhde-etuja voisi saada. Esimerkiksi viikko lisää palkallista lomaa, liikuntasetelit koko työporukalle, yrityksen omia tuotteita, jne jne. Nekin ovat rahanarvoisia etuja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s