Nettovarallisuus

Mikä nettovarallisuus on ja miten se lasketaan? Tätä aloin pohtia muutama viikko sitten. Tiesin kyllä, että nettovarallisuus = varat – velat, mutta se, mitä hyötyä sen laskemisesta olisi ja olisiko oma numeroni edes plussan puolella, oli minulle mysteeri.

Löysin jokin aika sitten uuden podcastin työmatkoille kuunneltavaksi, Clever girl finance. Siinä puhuttiin nettovarallisuuden laskemisesta ja tajusin, että se sopii filosofiaamme ”tunne numerosi” – on vaikea parantaa taloudellisesta tilannettaan tietämättä menojaan, tulojaan ja varallisuuttaan. Innostuin ajatuksesta, että voisin seurata joka kuukausi, miten asuntolainanlyhennys kasvattaisi varallisuuttani. Eli ei kun laskemaan!

Englanniksi termit ovat loogiset assets ja liabilities, mutta suomeksi termit ovat hieman epäintuitiiviset vastaavaa ja vastattavaa (blast from the past opiskeluajoilta!). Itselläni vastaavaa, eli assets, muodostuu seuraavista osista:

 • Koti, oma osuus
 • Sijoitusasunto, oma osuus
 • Sijoitukset (osakkeet ja rahastot)
 • Autopaikka, oma osuus
 • Auto
 • Säästöt
 • Käteinen (sis. Nordnetin käteisvaran)

Vastattavaa, liabilities, puolestaan koostui näistä:

 • Asuntolaina
 • Sijoitusasuntolaina, oma osuus
 • Sijoitusasunnon rahoitusosa, oma osuus
 • Opintolaina
 • Autolaina

Nettovarallisuuden laskeminen oli loppujen lopuksi nopeaa. Ainoat haasteet olivat auton nykyarvon määrittäminen ja sijoitusasunnon yhtiölainan määrittäminen. Auton nykyarvon määritin katsomalla, millä hinnalla vastaavia autoja suunnilleen myydään. Sijoitusasunnon yhtiölainan arvioin vähentämällä sen verran, mitä suunnilleen olemme sitä nyt maksaneet pois.

Mihin sitten päädyin? Nettovarallisuuteni on 62 400 euroa! Onko se sitten paljon vai vähän? En tiedä, mutta summa kuulostaa mielestäni melko isolta, mikä on kivaa! Aion seurata nettovarallisuuteni kehitystä jatkossa kuukausittain ja verrata summaa edelliseen kuukauteen ja edelliseen vuoteen. Tämä, jos mikä motivoi minua lainanlyhennyksiin!

Oletko sinä laskenut nettovarallisuuttasi? Miten seuraat sitä? Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

5 kommenttia artikkeliin ”Nettovarallisuus

 1. Itse aloin seuraamaan nettovarallisuuttani lähes vuosi sitten excelissä kaikenlaisten kivojen diagrammien kera ja siihen jäi kyllä helposti koukkuun! Suorastaan ihmettelen, miksi lähdin tähän vasta silloin noin vuosi sitten. 😀 Kuitenkin luonteeltani oon sellanen, että kaikki data ja analysointi kiinnostaa. Eilen pyysin pankilta päivitystä asuntolainalupaukseen ja linkkasin jopa tän mun excelin siihen, jos sillä olis yhtään positiivista vaikutusta, haha.

  Tykkää

  • Loistavaa! Diagrammit on muuten hyvä idea, täytyypä lisätä omaan puisevaan exceliini niitä! 😀 Itsekin ajattelin käyttää nettovarallisuus-exceliä seuraavassa lainaneuvottelussa! 🙂

   Tykkää

 2. Paluuviite: Nettovarallisuus yllätti! | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s