Uusi työpaikka!

Vaihdan työpaikkaa – ja tämä jännittää, kauhistuttaa ja innostaa hirmuisesti! Ajattelin kertoa hieman taustoista, miten tähän päädyin.

Vanhan työpaikkani johto koostuu vain miehistä ja vieläpä hyvin homogeenisestä saman ikäisten ja saman koulutustaustan miehistä. Kuten arvata saattaa, erittäin kunnianhimoisena naisena sekä feministinä tämä häiritsi minua jatkuvasti. Joitakin pienempiä syitäkin toki oli, mutta suurimmat syyt työpaikan vaihtoon minulla olivat pelko urakehityksen estymisestä sukupuolesta johtuen sekä palkka. Olin myös havainnut alitajuisesti pitäväni itseäni jollain tavoin altavastaajana sukupuoleni takia joissain tilanteissa. IT-alalla ei ole harvinaista olla palaverin ainoa nainen, mutta jokin yrityskulttuurissa korosti sitä, että diplomi-insinöörimies on normi ja kaikki siitä poikkeava on, no, poikkeus. Jätettyäni nyt vanhan työpaikan taakse tajusin myös (kirjailija Chimamanda Ngozi Adichien avulla), että missään aiemmassa työpaikassa mieleeni ei ole tullut miettiä jonkun vaatteeni olevan liian tyttömäinen tiettyyn palaveriin. Tajusin miettineeni näin useamman kerran viimeisten vuosien aikana. Olen nyt päättänyt vakaasti lopettaa moiset ajatukset – ja samalla todennut entistä vakaammin, että työpaikan vaihto oli oikea ratkaisu. Jään vanhasta työpaikasta kaipaamaan ihania, superfiksuja ja ystävällisiä kollegoja, mutta en ajatusta siitä, että pelkistä miehistä koostuva johtajisto on hyvä asioiden tila.

Olen niin onnekkaassa tilanteessa, että, IT-alalla kun pyöritään, headhunterit ovat aika ajoin yhteydessä halukkuudestani vaihtaa työpaikkaa. Yleensä sanon heille kiitos mutta ei kiitos, mutta viime syksynä yksi soitti juuri tilanteessa, jolloin olin taas kerran pettynyt työpaikkani all male panel -meininkiin.

Headhunterin kanssa keskusteltuani juttelin muutaman kerran itse yrityksen kanssa. Jokaiseen haastatteluun, mihin minä tai Doris olemme koskaan menneet, meillä on tietty tapa valmistautua. Ensinnäkin on kysymyslista, johon valmistelemme itseksemme mitä vastaamme. Samoin valmistelemme kysymyksiä mahdolliselle työnantajalle. Kolmas valmisteltava asia on ”vaatimuslista”, jolloin tulee etukäteen mietittyä, mistä asioista ei ole halua joustaa, jos työpaikkaa vaihtaa.

Jo toisen haastattelun alussa yritys tarjosi minulle paikkaa. Tätä ennen olimme Doriksen kanssa speksanneet tarkkaan, mitä edellytyksiä minulla on uudelle potentiaaliselle työnantajalle (eli se yllä kuvattu ”vaatimuslista”):

  • Täydet lomat
  • Palkkaa n. 15 % lisää nykyiseen verrattuna (se on paljon, mutta meidän alalla tuota voi pyytää)
  • Käytännöt johtamisessa, laitepolitiikassa ja etätöissä
  • Toimiston koirapolitiikka

Firma tarjosi diiliä, jossa muut asiat vaatimuslistastani täyttyivät, mutta palkassa kuukausittaisen bonuksen osuus oli melko suuri. Olen riskinkaihtaja, joten tämä ei ole minulle mieluisa vaihtoehto. Seuraavan kahden päivän ajan neuvottelin yrityksen toimitusjohtajan kanssa, ja sain sovittua palkaksi 6 400 euroa, joka on 20 % lisäys nykypalkkaani! Tuosta pieni osa on kuukausittaista bonusta, joka on helppo saavuttaa. Ehdin jo kovasti innostua tästä lisätulosta ja kaikenlaisia kulutusideoita tulvi heti mieleeni. Doris kuitenkin muistutti, ettei kannata nostaa lisätulolla elintasoa, vaan jatkaa totutulla elintasolla ja allokoida lisätulot poikimaan tulevaisuuden turvaa tai tuloa. Valitettavasti tiedän hänen olevan oikeassa tässäkin asiassa ja aionkin nyt laittaa lisänettotulon suoraan säästötilille. Toki myös veroprosentti nousee työpaikan vaihdossa mukavasti, joten nettotulo ei ikävä kyllä lisäänny samassa suhteessa kuin brutto.

ariele-bonte-PA4zOzlLTaI-unsplash

Tässä kohtaa täytyy korostaa sitä, että tiedän olevani todella onnekas. Olen töissä alalla, jossa työpaikkoja riittää, firmat tekevät hyvää tulosta ja jossa tietynlaisista asiantuntijoista on kova pula. Tämän lisäksi olen ilmeisesti osannut viljellä LinkedIn-profiiliini sopivia sanoja, josta headhunterit innostuvat (kysyin kerran yhdeltä headhunterilta heidän prosessistaan, ja kuulemma hakevat yleensä tietyillä avainsanoilla).

Irtisanouduttuani vanhasta työstäni, monet kollegani kyselivät syitä lähtööni. Kerroin auliisti olevani kyllästynyt siihen, ettei firmassa ylennetä naisia johtoon asti. Kerroin myös avoimesti sitä kysyneille, paljonko saan uudessa työssä palkkaa. Näen tämän käytännön tekona edistämään palkka-avoimuutta, sillä uskon palkkatiedon avoimen jakamisen hyödyttävän ihmisiä, eritysesti saman tyyppisissä tehtävissä työskentelevien kanssa. Tämä auttaa suhteuttamaan omaa palkkaansa (Onko palkkani reilu suhteessa muihin? Tulisiko minun tai keskustelukumppanini saada enemmän?).

Millaisia kriteerejä sinä olet käyttänyt työpaikan vaihtoa pohtiessasi? Oletko törmännyt epätasa-arvoon työpaikalla tai työnhaussa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s