Mistä motivaatiota säästämiseen ja sijoittamiseen?

Kuten varmaan kaikki, haaveilemme omannäköisen elämän elämisestä ilman raha-asioista huolehtimista. Matkustella, harrastaa ja kuluttaa omien preferenssien mukaisesti, hintoja katselematta. Reilu kymmenen vuotta sitten molempien täysi-ikäistyttyä aloimme (välivuonna ja opintojen ohessa) käymään töissä ja silloin jollain tasolla koimme tällaisen elämän, lähinnä tekemällä hienoja reissuja ja reissuissa ostelemalla niiiin paljon vaatteita, kenkiä ja laukkuja kuin ikinä halusi (joissain rajoissa toki, rahaa ei ollut loputtomiin, mutta suunnilleen kaikki kulutettiin, mitä tililtä löytyi). Myönnän posket punastuen, että kaksi kertaa ostimme reissusta ylimääräisen matkalaukun, jotta kaikki uudet ostokset saatiin kotiin asti.

Edellä kuvattu ei ole ekologisesti eikä taloudellisesti kestävää, eikä muutenkaan kaikista järkevin tapa toimia. Saimme siitä kuitenkin (Marie Kondon termein) paljon iloa. Tuohon aikaan riitti, että rahaa oli reissun jälkeen riittävästi ruokaan seuraavaan palkkaan ja opintotukeen asti – säästötilin sai siis huoletta tyhjentää reissun päällä. Sanomattakin on selvää, ettei tuossa budjetissa ollut varauduttu pesukoneen hajoamiseen (tosin kummallakaan ei omaa pesukonetta ollutkaan) tai muuhun yllättävään menoerään. Meidän, ympäristön ja kukkaroidemme onneksi prioriteetit ovat tuosta ajasta huomattavasti muuttuneet, ja suurta iloa tuottaa kuluttamisen sijaan tavoitteellinen säästäminen ja sijoittaminen. Jei!

Koska erityisesti Maura on heikkotahtoinen ja aina joskus innostuukin ostelemaan, kannattaa oma motivaatio olla sanoitettuna mielessään. Tämä auttaa muistamaan, miksi säästää ja sijoittaa, ja pysymään päättämässään ajattelussa. Eli silloin esimerkiksi Lancelin liikkeessä ei välttämättä tule ostettua sitä ihanaa uutta laukkua, jota oikeastaan ei tarvitse. (Toim. huom. ostin laukun kuitenkin ja olen kyllä tykännyt siitä kovin!)

Motivaatio ja oman käyttäytymisen muuttaminen on huippukiinnostava aihe. Pelkkä tieto ei muuta ihmisen käytöstä, muutenhan kukaan ei söisi liikaa kovia rasvoja tai punaista lihaa tai tupakoisi. Jotta muutos jossain asiassa tapahtuu, tarvitaan sisäinen halu muutokseen, mahdollisuus tehdä muutos sekä muutenkin sopivat olosuhteet siihen. Mikä meidän motiiveja säästämiseen ja sijoittamiseen sitten ajaa?

Pitkään ajattelimme, ettemme osaa sanoittaa taloustavoitteitamme, kunhan halusimme haalia enemmän rahaa. Monessa kirjassa ja podcastissa kuitenkin kehotetaan löytämään oman sijoitusmotivaationsa, decide your why, joka auttaa muistamaan oman sanoitetun motiivinsa silloinkin, kun motivaatiota koetellaan. Esimerkiksi halutessaan ostaa uuden sisustusesineen, vaikkei sitä oikeasti millään lailla tarvitse, on hyvä, jos on oma syy säästämiseen valmiiksi mietittynä. Pitkän pohdinnan jälkeen me muotoilimme omat motiivimme näin:

  • Haluan, etten ole koskaan rahavaikeuksissa tai vähävarainen
  • Haluan olla rikas
  • Haluan matkustaa nyt ja tulevaisuudessa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budjetistit motiivien äärellä

Motiivien taustojen miettiminen on myös kiintoisaa, ja uskon että meillä vaikuttaa vahvasti lapsuudenperhettämme koetellut 1990-luvun lama. Meillä on takaraivossa alitajuinen pelko siitä, että joutuisi olemaan todella tiukilla rahan kanssa ja stressaamaan jatkuvasti rahan riittämisestä. Samoin matkustamista emme päässeet liikaa tekemään ennen teini-ikää ja siksi se on korkealla prioriteeteissamme.

Miten sinä olet sanoittanut omaa sijoitusfilosofiaasi? Tai koetko sen miettimisessä olevan hyötyä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s