Hyvinvointiyhteiskunnan ylistys

Yksi suosikkiaiheemme on Pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylistys. Varsinkin näinä aikoina varmasti kaikki arvostavat sitä, että pääsevät tarvittaessa tehohoitoon palkkapussiin ja mahdolliseen vakuutukseen katsomatta. 

Olemme päässeet nauttimaan ilmaisesta peruskoulutuksesta ja käytännössä ilmaisesta yliopistokoulutuksesta sekä terveydenhuollosta yli 30 vuotta. Siitä ilosta olemme valmiita maksamaan mukisematta veroja! Vaikka 18-vuotiaasta alkaen olemme maksaneet veroja, luulisin että olemme vielä nettosaajan puolella mitä verojen maksamiseen ja niistä hyötymiseen tulee.

Monen lääkkeet ovat hinnaltaan sellaisia, että ilman Kela-korvauksia niitä ei osteltaisi ollenkaan. Näiden muistaminen tekee ainakin itsestäni iloisen veronmaksajan, koska arvojeni mukaan kenenkään ei tulisi joutua vararikkoon saadakseen terveydelle välttämättömät lääkkeet. Suomessahan kansalainen maksaa alkuomavastuun (50 e) jälkeen vain lääkkeen luonteesta riippuvan osan hinnasta, ja kokonaissumman ylitettyä vuodessa 577,66 euroa tarvitsee jatkossa maksaa vain 2,50 euroa lääkettä kohden jokaisella ostokerralla.

Lähipiirissämme on ikävä kyllä vakavaa henkeä uhkaavaa sairautta, josta aiheutuu pitkä sairausloma. Itselleni tuli yllätyksenä, että työnantajan maksaman sairausajan palkan maksamisen loputtua (sen kesto riippuu työsuhteen ehdoista) sairastunut alkaa saada Kelan maksamaa sairauspäivärahaa, joka on erittäin hyvätuloisellekin todella pieni summa. Tästä päästään – taas kerran – puskurirahaston välttämättömyyteen: Sairastuessa on huolta riittävästi jo ilmankin, että raha-asioista pitäisi joutua stressaamaan. Tästä syystä, jollei puskurirahastoa jo löydy valmiiksi, suosittelemme starttaamaan puskurirahaston kerryttämisen heti tänään – ala siirtämään seuraavasta palkastasi itsellesi kestävä määrä syrjään yllättäviä tilanteita varten.

phil-aicken-K23__LFJUzI-unsplash

Kuva täältä

Loppuun säästövinkki kaikille pitkäaikaissairaille: Harva tietää, että monista sairauksista ja vammoista saa verotuksessa invalidivähennystä (kyllä, nimi on meistäkin hieman leimaava). Tuon vähennyksen ideana on määritellä, millaisen haitan sairaus aiheuttaa elämääsi ja haitta-asteen perusteella ansiotulon tuloverosta tehdään verovähennys. Vähennykselle on oma ohjeistuksensa ja lomakkeensa verottajalla ja sen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto – tarkempia vinkkejä kannattaa katsoa oman sairauden potilasjärjestöiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s