FIREtys – mitä ajatella aikaisesta eläköitymisestä?

Olen pitkään ihmetellyt FIREtystä (financial independence, retire early), jossa haaveillaan eläköitymisestä nuorena, alle nelikymppisenä. Viime aikoina olen kuitenkin ajatellut kriittisesti omaa elämääni: elämäni pyörii työnteon ympärillä vieden lähes kaiken energiani – ja tätä olisi edessä vielä seuraavat 36 vuotta! Tällä hetkellä minun ikäisteni eläkeikä on nimittäin 68 vuotta. Lisäksi, vaikka minulla onkin ihan hyvä palkka, eläketuloilla ei todellakaan eletä kroisoksena, joten kun eläke vihdoin koittaa, voi edessä olla hyvinkin taloudellisesti tiukat ajat. Kaiken lisäksi puolisoni on minua useamman vuoden vanhempi, joten kuka tietää, kuinka monta yhteistä lokoisaa eläkevuotta meillä ehtisi olla, jos eläköityisin vasta 68-vuotiaana?

Firetyksessä mietityttää erityisesti eläminen erittäin säästeliäästi kaikesta ylimääräisestä mukavasta tinkien – jopa 70% säästöaste ei suoraan sanottuna houkuttele. Meidän säästämis- ja sijoitusfilosofiassamme on kuitenkin keskeistä tulevaan varautumisen lisäksi päästä myös tässä hetkessä kuluttamaan, jotta voi elää mukavaa elämää esimerkiksi matkustamisen suhteen. Lisäksi ajatus siitä, että pihistelee esimerkiksi 15 vuotta rahaa säästäen jäädäkseen eläkkeelle pihistelemään lisää, ei sekään kuulosta houkuttelevalta.

Firetyksessä järkevää on kuitenkin tarkka kulutuksen seuranta ja erityisesti systemaattinen säästäminen. Netistä löytyy lukuisia laskukaavoja sekä valmiita laskureita sille, miten paljon tulee säästää, jos haluaa eläköityä ajanhetkellä t. Mauran työajatus on tämä: noin 20 vuoden päästä olen viisikymppinen, ja oman asuntoni asuntolaina alkaa olla maksettu. Tuossa kohtaa en varmasti jäisi eläkkeelle, mutta voisin vähentyneiden menojen myötä vähentää työntekoa esimerkiksi 50-prosenttiseen työaikaan, ja käyttää vapautuvan ajan harrastamiseen, matkustamiseen tai mihin ikinä huvittaa. 

Yksi tapa laskea omaa “fire-lukuaan” on kertoa oma vuosikulutus 25:llä. Doriksen kuukausikulutus voisi olla n. 2 500 euroa ja se kerrottuna 12:lla saadaan 30 000 euroa. Kertomalla tuo vuosikulutus 25:llä, saadaan 750 000. Sen verran siis pitäisi olla omaisuutta sijoituksissa – tuon logiikan mukaan. En tosin tiedä, voiko kaavan mukaan summa olla osakkeissa vai asunnoissa vai koroissa vai missä – niissä kuitenkin tuotot ovat hyvin erilaisia. Ajatus kunnon fire-luvun tietämisestä houkuttelee, jotta voisin laskea itselleni jotain suunnitelmaa siihen päästäkseni. Ei sillä, että välttämättä lähtisin sitä tavoittelemaan, mutta konkreettinen tavoite motivoi aina!

Vuonna 2020 sain 72,19 euroa osinkoa (verojen jälkeen). Se on toki minimaalinen summa, mutta olen todella innoissani siitä – tätä se on, kun rahani tekevät puolestani töitä! Osakesijoituksissani on nyt reilu 13 000 euroa, mistä olen ylpeä! Samalla olen siirtänyt henkisesti fokusta taas asuntosijoittamiseen. Siinä nimittäin velkavivun avulla saa huikeasti parempaa tuottoa kuin osakkeista. Vuokratuloa on tänä vuonna tullut reilu 11 000 euroa Budjetisteille yhteensä, mutta vuokratulot menevät melko suoraan lainanlyhennysten ja vastikkeiden kuittaamiseen, joten ne eivät sinänsä näy missään – vielä. Mutta toki jonain päivänä (kymmenien vuosien kuluttua) ne ovat velattomia ja vuokratulot tulevan puhtaana käpälään.

Kuten näkyy, ollaan vielä aika kaukana tilanteesta, jossa osingoilla ja vuokratuloilla voisi elää 😀 Ajatus oravanpyörästä pois pääsemisestä kuitenkin motivoi sijoittamaan ja kuluttamaan kriittisesti – ja siitä kiittää toki lompakon lisäksi myös ympäristö. Aikaisessa eläköitymisessä en koe omaksi ajatusta siitä, etten tekisi lainkaan työtä. Työ on kuitenkin myös onnistumisen kokemusten ja oppimisen paikka, mistä saa tulojen lisäksi myös älyllistä sisältöä elämään. Kuitenkin ajatus siitä, että voisi säädellä omaa ajankäyttöään edes jossain määrin, kuulostaa aika ihanalle.

Mitä mieltä sinä olet firetyksestä? Onko sinulla vinkkejä, miten fire-luku ja siihen pääseminen kannattaa laskea? Haaveiletko eläköitymisestä mahdollisimman aikaisin, ja miten olet lähtenyt tätä toteuttamaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”FIREtys – mitä ajatella aikaisesta eläköitymisestä?

  1. Paluuviite: FIREtys – kirja-arvostelu, kirjailijahaastattelu ja arvonta! | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s