Nettovarallisuus yllätti!

Vuosi sitten tähän aikaan lensimme kohti Kaakkois-Aasian lämpöä ja hiekkarantoja. Tuntuu kuin tuosta olisi ikuisuus, snif! Loman aikana(kin) Doris ahkeroi finanssiasioiden dokumentoinnissa ja analysoinnissa, itse taisin samaan aikaan köllötellä rantatuolissa Auta Antti! -podcast korvissani. Doris muun muassa laski ja analysoi nettovarallisuutensa, josta voi lukea täältä.

Tein itse saman nettovarallisuuslaskelman nyt ja myönnän, että yllätyin pahemman kerran: nettovarallisuuteni on 237 539 euroa. Näkökulmasta toki riippuu, onko tuo paljon vai vähän, mutta omaan korvaan kuulosti yllättävän paljolta! Vastaavan puolella eli varoissani minulla on oma asuntoni, minun ja Doriksen sijoitusasuntojen ja -autopaikan arvoista puolet, omat säästöni ja sijoitukseni, autoni, yhteisistä säästöistämme puolet sekä käteinen. Vastattavan eli velkojen puolella minulla on mukavasti myös tavaraa eli oma asuntolainani, sijoitusasuntolainoista puolet sekä autolaina. Varoista velat vähentämällä päädyin tuohon lukuun.

Merkittävin omaisuuteni on oma asuntoni, jonka arvo on noussut mukavasti siinä asumani viiden ja puolen vuoden aikana. Myös aiemman (ja ensimmäisen) omistusasuntoni arvo nousi useita kymmeniä prosenttia siinä asumani neljän vuoden aikana. Kannatti siis opiskeluaikoinakin tehdä kovasti töitä ja laittaa ASP-tilille rahaa säästöön! 🙂

Mitä tällä nettovarallisuustiedolla sitten tekisi? Ensinnäkin minua motivoi numeroiden seuranta, eli esimerkiksi puolivuosittain summaa seuraamalla näkee mukavasti kehitystä kun lainat pienenevät ja omaisuus kasvaa. Toivottavasti tämän vuoden aikana pääsemme Doriksen kanssa ostamaan salkkuun myös vähintään yhden tai jopa kaksi sijoitusasuntoa. Toiseksi numeroilla on helppo näyttää pankille esimerkiksi lisää asuntolainaa hakiessa, millä tavoin omaisuuttaan hoitaa ja miten kokonaisvarallisuus kehittyy.

Tieto siitä, että nettovarallisuudesta suuri osaa lojuu tyhjänpanttina asunnon arvossa – sallinette kärjistyksen – pistää toki miettimään, onko se järkevää varallisuuden käyttöä. Oma koti kun ei tuota mitään ennen kuin sen myy. Siksi olemmekin käyttäneet tämän asunnon vapaata vakuutta sijoitusasuntojen ostoon. Suosittelemme kyseistä keinoa kaikille! Moni voisi ostaa ainakin yhden sijoitusasunnon hyödyntämällä oman kotinsa vapautunutta vakuutta.

Miten nettovarallisuutta sitten voisin kasvattaa? Palkkatuloa (ja pienesti myös tuloa sijoitusasunnoista) tulee onneksi joka kuukausi, ja palkkatulosta minulla menee kiinteä osa heti palkkapäivänä säästöihin ja sijoituksiin. Nettovarallisuus siis kasvaa hieman joka kuukausi. Samoin lukuisat asuntolainani lyhenevät pienesti joka kuukausi. Omalla kohdallani merkittävämmät pumpsaukset ylöspäin nettovarallisuudessa kuitenkin tapahtuvat asuntojen (omani tai minun ja Doriksen sijoitusasuntojen) arvonnousun seurauksena. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnonvälittäjä arvioi asunnon arvon, ja jos tuo arvio on aiempaa suurempi, tämä nostaa erotuksen määrällä nettovarallisuuttani.

Apropo sijoitusasunnot! Olemme parhaillaan ostamassa Doriksen kanssa kolmatta sijoitusasuntoamme, tälläkin kertaa pääkaupunkiseudun sijaan maakunnista. Olemme tästä itsellemme tyypilliseen tapaan järjettömän innoissaan, ja kerromme projektista pian lisää 🙂

Seuraatko sinä aktiivisesti nettovarallisuuttasi? Miten olet käyttänyt nettovarallisuustietoa hyväksesi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s