Road tripit kunniaan! Eli sijoitusasunto-ostoksilla Pohjois-Savossa

Meillä on tapana innostua monenlaisista asioista valtavasti, oli se sitten uusi treeniohjelma, loistava joululahjaidea vanhemmillemme tai sijoitukset. Maksimaalista innostusta tällä hetkellä liittyy asuntosijoittamiseen ja saimmekin juuri ostettua kolmannen sijoitusasunnon! Pieni voitontanssi tähän väliin!

Vuokranantajien kaupunkirankingin ykkössijalla on useampana vuonna komeillut Kuopio, joten lähdimme viime vuoden lopulla perehtymään Kuopioon (Kuopiohan oli keskusteluissa jo edellistä, Mikkelin kohdettamme, suunniteltaessa). Omakohtainen kokemus Kuopiosta oli meillä vähissä, sillä Doris ei ollut käynyt kaupungissa koskaan ja Maurakin vain kerran etsimässä parhaita mahdollisia karjalanpiirakoita (niitä muuten löytyi, vinkkejä tarjolla kiinnostuneille!). Netistä tutustuimme kaupungin alueisiin, yliopiston ja ammattikorkeakoulun sijaintiin sekä liikenneyhteyksiin ja palveluihin ja suhteutimme Oikotien ja Etuoven tarjontaa näihin.

Sen lisäksi, että Kuopio on suloinen kaupunki maailman parhaimmilla karjalanpiirakoilla varustettuna, on se sijoitusmielessä oikein kiinnostava verrattuna vaikkapa pääkaupunkiseutuun: asuntojen hinnat ovat keskustassakin kohtuullisia suhteessa vuokratasoon. Excel-pyörittelyjen jälkeen totesimme, että Kuopiosta voisi löytyä loistodiili asuntosijoittamisen! Tässä kohtaa otimme puhelimen käteen ja lähdimme soittamaan ilouutisia uudesta sijoitusideasta pankille. Ikävä kyllä pankki ei ollut lainkaan yhtä innostunut mahtavasta ideastamme, ja saimme keskustella pankin kanssa paljon pidempään aiheesta kuin puoli vuotta aiemmin edellistä sijoitusasuntoa ostaessa. Isoin ongelma pankin näkökulmasta on vakuudet: pankki vaatii vielä aiempaa enemmän vakuuksia (meidän tapauksessamme asuntoja, joissa lainat ovat ehtineet lyhentyä) suhteessa velan yhteismäärään, ja tämä vakuusvaade on merkittävästi kiristynyt koronan aikana.

Asuntosijoittamisessa pankkisuhdetta pidetään erittäin tärkeänä, tätä on kuvattu muun muassa meillä “raamatun” asemassa olevassa teoksessa Osta, vuokraa, vaurastu. Meidän tämänkertainen pankkineuvojamme on oikein mukava, mutta emme ole täysin vakuuttuneita siitä, ymmärtääkö hän kunnianhimoisia suunnitelmiamme sijoitusasuntosalkun kasvattamisesta. Tämä jäänee nähtäväksi seuraavan oston yhteydessä!

Lopulta saimme pankin vakuuttumaan visiostamme ja saimme avoimen lainalupauksen uuden asunnon hankintaan. Jes! Teimme yhden road tripin Kuopioon, kävimme katsomassa paria asuntoa ja saimme kokonaiskuvaa keskustasta. Sen jälkeen kului pari kuukautta, teimme pari tarjousta, mutta tarjouskierrosten raastavuudesta huolimatta menimme excel edellä ja luovuimme kohteista, kun hintamme ei kohdannut myyjän kanssa. Pari helmeä ehdimme bongata, mutta ne myytiin ennen kuin ehdimme kissaa sanoa. Lopulta, erään helmen ilmestyessä myyntiin, tiesimme, miten toimia – oli oltava valmis tekemään tarjous välittömästi, asuntoa näkemättä. Näin toimimme, teimme ehdollisen tarjouksen, jossa ehtona oli, että kuvien oli vastattava asunnon nykyistä kuntoa. Parin vastatarjouskierroksen jälkeen pääsimme puhelimessa tuulettamaan, asunto oli meidän!

Tämä asunto on peruskuntoinen yksiö Kuopion keskustassa, jonkin verran jo ikääntynyt ja siellä on muovimatto. Tästä syystä totesimme, että asuntoa kannattaisi hieman ehostaa vuokrailmoituksen kuvien ottamiseksi, ja Maura roudasikin Helsingistä Kuopioon kokoelman huonekaluja, mattoja ja pikkuesineitä paremman lookin aikaansaamiseksi. Kuvista tuli erinomaisia, vaikka auto olikin hieman täynnä tavaraa tällä road tripillä.

Asunnon stailaus ei toki muuta asunnon kuntoa, mutta se saa kuvien katsojan näkemään asunnon potentiaalia ja mittasuhteita tyhjää asuntoa paremmin. Tässä tapauksessa uskomme ehostuksen kannattaneen, sillä yhteydenottoja asunnosta tuli runsaasti. Tähän toki vaikuttaa myös oikein valittu vuokrataso, jota olimme tutkineet useamman kuukauden ajan Oikotien, Vuokraoven ja Facebookin vuokra-asuntoryhmän kautta. Koska asunto sijaitsee viiden tunnin ajomatkan päässä kodeistamme, kävimme esikarsintaa hakijoista ja kutsuimme näytölle vain kaikista potentiaalisimmat hakijat. Valituksi tuli ensimmäiseen omaan kotiin muuttava reipas ja kohtelias nuori aikuinen. Emme voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen! Hän myös pääsi muuttamaan asuntoon kesken kuluvan kuukauden, joten saimme tuloa jo siltä kuukaudelta, jona teimme kaupat.

Tämän asunnon kohdalla hioimme vuokrausprosessiamme suhteessa edelliskertaan ja ensi kerralla asuntoa vuokratessa meillä onkin valmis ja entistä parempi toimintasuunnitelma! Suuri toiveemme on päästä ostamaan seuraava asunto mahdollisimman pian, mutta pankillamme lienee erilainen ajatus siitä, kuinka nopeasti seuraavan voi ostaa. Jäämme kuitenkin innolla seuraamaan asuntomarkkinaa niin Kuopiossa kuin parissa muussakin kaupungissa ja toivotaan, että puolen vuoden sisään saataisiin taas uutta lisäystä asuntosalkkuun!

Miten sinä olet löytänyt pankkineuvojan, joka tukee asuntosijoittamista? Oletko sinä stailannut sijoitusasuntojasi vuokrausta varten, tai ostanut tällaista palvelua? 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s