Budjetoinnin ABC

Vuosia seurasin orjallisesti kulutustani aina kuun vaihduttua ja usein jaoinkin kulukatsauksen myös blogin puolella. Seuranta oli toki todella hyväksi ja avasi silmiä siihen, mihin rahat kuluvat. Kuitenkin kyseessä oli aina peruutuspeiliin katsominen ja toiminnasta puuttui suunnitelmallisuus.

Olen vuosien varrella kokeillut erilaisia budjetointimenetelmiä, tuloksetta. Kaikki budjettiyritelmät ovat kaatuneet siihen, että olen tehnyt liian optimistisia budjetteja, joissa säästöön jää paljon rahaa ja kulutukseen jää minimaalisesti. Kun en ole päässyt budjettiin, on se tuntunut epäonnistumiselta.

Kerran lukiessani taas kerran jotain artikkelia budjetoinnista, silmiini osui lause “budjettia muokataan pitkin kuukautta” (tosin lause oli englanniksi enkä muista sen tarkkaa muotoa). Tämä muutti minulle koko pelin! Olin ajatellut, että budjetti naulataan ennen kuukauden alkua ja siinä pysytään.

Nykyään minulla on vakiopohja budjettiin ja suunnilleen samat summat muuttuviin kuluihin, kuten ruokaostoksiin. Ennen kuukautta ja sen aikana muutan esim. ravintolakulujen summaa suunnitelmien mukaan. Budjetissa on viisi osiota, kiinteät kulut (kuten asuntolaina), Säästöt ja sijoitukset (kuten osake- ja sijoitusasuntosäästöt), Välttämättömät muuttuvat kulut (kuten ruoka, bensa), Huvit (kuten vaatteet, ravintolat) ja Muut (kuten lahjat ja yllättävät menot, kuten vuokralaisen luottotietotarkastus, joka ei sovi vakiokategorioihin). 

Aina, kun käyttötililläni näkyy pelkkiä toteutuneita menoja (eli ei niitä ärsyttäviä odottaa-tilaisia varauksia), päivitän excelini, joka samalla laskee, kuinka paljon kyseiseen kategoriaan on jäljellä rahaa siinä kuussa. Tarvittaessa lisään kyseiseen kategoriaan budjetoitua rahaa ja vähennän sen muualta. Lopputulos, eli nettopalkka miinus kuukauden kulut, on tarkoitus olla nollilla kuun lopussa, koska ylijäävä saldo siirretään eri säästötileille. Ja toki rehellisyyden nimissä joskus täytyy siirtää säästötilitä käyttötilille rahaa, jos palkka ei riitä kyseisen kuukauden kuluihin. Excel laskee myös kyseisen kuukauden säästöasteen (johon en laske asuntolainan lyhennystä).

Nykyään, löydettyäni ja kehitettyäni minulle toimivan budjetointisysteemin, olen aivan koukussa siihen! Päivitän budjettia useamman kerran viikossa ja mietin, miten saisin mahdollisimman paljon rahaa säästöön. Huvinsa kullakin! Tässä toki auttaa todella paljon se, että olen excel-nörtti ja rakastan numeroiden pyörittelyä excelissä.

Toimivan budjetoinnin löytäminen on ollut minulle todella hyödyllistä. Koen kulutukseni olevan nykyään suunnitelmallisempaa ja että olen paremmin rahankuluni ohjaksissa kuin aiemmin. Ennen tuntui siltä, että kuluja vain ilmaantui ja olin enemmän kyytiläinen, joka ihmetteli, minne se palkka taas suli.

Oletko sinä kokeillut budjetointia? Ja oletko löytänyt toimivan tavan budjetoida?

2 kommenttia artikkeliin ”Budjetoinnin ABC

 1. Olipa inspiroiva postaus budjetointiin, kiitos! Kannustaa minuakin muovaamaan omaa seurantaa, joka on ollut vaillinaista ehkä juuri samasta budjettilukitus > pettymys -syystä.

  Itselläni on tällä hetkellä haastetta miten luokittelisin rahan, jota säästetään ja käytetään nykyisen kotimme remontoimiseen. Toisaalta se aidosti kasvattaa talon arvoa, koska lähtötilanne viime paikoin 70-luvun pinnoilla. Ei ole kyse siis mielijohdesisustelusta, joka menisi kulutusluokkaan. Toisaalta, remonttiin säästeys eurot ei ole mielestäni puhdastabsijoitussäästöä, eli poimimaan laitettua rahaa. Ja kaikki siihen menevät eurot ovat pois sijoitusten kasvattamisesta.

  Tykkää

  • Kiitos kommentista! Mahtavaa että sielläkin suunnalla löytyy innokas budjetoija ja kulujen seuraaja!

   Meillä on sijoitusasuntoihin liittyen käytössä aina remonttibudjetti, ja omankin asunnon kuluissa voisit kokeilla tehdä remonttikulujen säästölle sekä käytölle oman rivinsä budjettiin? Näin näet, paljonko remonttiin on rahaa mennyt ja toisaalta listaamalla tulevat tehtävät voit arvioida niihin tarvittavat summat 🙂

   Remontti toki lisää omaa viihtyvyyttä, ja jos asuntosijoittaminen kiinnostaa, lisää tuo myös asunnon arvonnousun kautta käytettävissä olevia vakuuksia. Täten remonttiin menevät kulut voi ehdottomasti nähdä sijoituksena 🙂

   Kovasti tsemppiä remonttiin ja mahtavaa alkanutta vuotta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s