2021 – asuntojen vuosi!

Huh, mikä vuosi takana! Korona-aika tuntuu jo lähes täysin normaalilta, etätyöskentelyyn on totuttu ja ulkomaan reissut ikävä kyllä muisto vain. 2021 oli kuitenkin meille myös erinomainen vuosi: ostimme seitsemän asuntoa!

Olemme unelmoineet asuntosijoittamisesta jo pitkään, ja ensimmäisen asunnon ostaminen vuonna 2018 tuntui mahtavalta saavutukselta. Sen jälkeen pieni asuntosalkku kasvoi autopaikalla ja toisella sijoitusasunnolla vuosina 2019 ja 2020. Innostus asuntosijoittamista kohtaan kasvoi kaiken aikaa. Kirjoja tuli luettua, podcasteja kuunneltua ja exceleitä pyöritettyä satojen (mahdollisesti jopa tuhansien) tuntien edestä. Sitten tuli vuosi 2021.

Seitsemän asunnon ostaminen tuntui kirjaimellisesti täysin mahdottomalta ajatukselta siihen asti, kunnes se tapahtui. Vuosi sitten (tai edes puoli vuotta sitten) emme olisi uskaltaneet edes unelmoida näin mahtavasta saavutuksesta! Pitkään markkinoilta ei tuntunut löytyvän ostettavaa ja jos löytyikin, niin pankilla meni viikkoja vain vastatakseen, etteivät vakuudet riitä lisälainaan. Yhdenkään asunnon ostaminen ei siis tuntunut aina realistiselta.

Miten sitten saimme seitsemän asuntoa ostettua, muuten kuin uskomalla unelmiimme? Korona-aikana on säästöön jäänyt palkkatöistä enemmän kuin aiemmin ja näillä säästöillä olemme maksaneet sekä pankkilainalla ostettavien asuntojen omarahoitusosuudet että muutaman asunnon myyntihinnan. Samoin Maura vaihtoi oman asuntonsa tämän vuoden aikana, ja asunnosta saatu pieni myyntivoitto mahdollisti asuntokaupat 4 ja 5 – Maura kun auliisti lainasi summasta puolet Dorikselle. 

Nyt ei pidä saada kuvaa, että tämä olisi ollut millään tavalla helppoa. Rahaa on lainattu ensimmäistä kertaa vanhemmilta (eikä puhuta vain muutamasta tonnista) tiukalla takaisinmaksuohjelmalla. Hieman hävettää myöntää, että nyt on myös käytetty kaikki mahdolliset säästötilit (Doris lähetti jossain vaiheessa Mauralle kuvan verkkopankista, jossa monella tilillä komeili maksimissaan pari euroa ja tekstin “rikas kiinteistömoguli”). Lisäksi, ja tämä kirpaisi todella paljon, Doris myi ison osan osakkeistaan. Tämä ei todellakaan ole tapa, jota suosittelemme yhtään kenellekään. Eteemme vain osui nyt diilejä, joista kaksi tuli ilman julkista myyntiä, joihin oli pakko tarttua. Koemme olevamme sen verran paljon oppineet asuntosijoittamisesta, että uskalsimme ottaa nyt isojakin riskejä.

Merkittävänä mahdollistajana kaupoissa 6 ja 7 oli pankin vaihto aiemmin tänä vuonna. Uusi pankkineuvojamme on erittäin fiksu, nopea ja ymmärtää asuntosijoittamista. Hyvän pankkisuhteen merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä hyvän kohteen löydyttyä nopeus on valttia, ja odottelemalla päivä- tai viikkokausia pankin prosesseja on huippuasunnot myyty jo moneen kertaan. 

Ennen tätä vuotta emme osanneet remontoida, mutta vuoden aikana remontoimme kaksi asuntoa. Remonttiosaamisessa on vielä merkittävästi parannettavaa, mutta uskomme vakaasti, että tekemällä oppii. Jo ensimmäisen kohteen remontissa saimme vakuusarvoa yli kymmenkertaisesti remonttiin laittamamme rahan verran, joten tällä tiellä jatketaan! Joulupukki oli saanut vihiä remontti-innostamme ja toi lahjaksi mahtavan kirjan aiheesta.

Mitä uusi vuosi tuo sitten tullessaan? Aiomme ottaa käyttöön idean “isoista unelmista”, jossa tavoitteeksi asetetaan erittäin haastava päämäärä. Vuoden 2022 tavoitteena onkin sijoitusasuntosalkun arvon tuplaaminen! (Ei siis välttämättä asuntojen määrän tuplaaminen). Asiat, joita alkuun pitää mahdottomina, eivät ehkä olekaan mahdottomia – ja niitä tavoittelemalla voi päästä huikeisiin tuloksiin! Luvassa on myös useita remontteja jo olemassa oleviin ja vuoden aikana toivon mukaan ostettaviin uusiin kohteisiin. Ensi vuonna käteisen käyttöä vähennetään roimasti tähän vuoteen verrattuna, koska näin tiukille ei jatkossa voi riskienhallinnan näkökulmasta viedä rahatilannetta. Vuoden 2021 mahtaviin onnistumisiin liittyi toki myös hyvää tuuria, ja toivomme tämän jatkuvan myös uudelle vuodelle!

Oletko sinä toteuttanut tavoitteita, joista et olisi uskaltanut edes unelmoida? Millaisia unelmia ja tavoitteita sinulla on uudelle vuodelle?

4 kommenttia artikkeliin ”2021 – asuntojen vuosi!

 1. Hatunnosto kovista tavoitteista ja erityisesti kovasta & määrätietoisesta työstä niiden eteen! Tavoitteet, joiden saavuttaminen on automaatio harvoin vievät aidosti eteenpäin, eikä se toisaalta ole mikään häpeä jos hankala tavoite jää saavuttamatta – Tulipahan ainakin yritettyä! Olen myös omassa elämässäni huomannut, että jo pelkkä asioiden tavoittelu voi olla todella palkitsevaa ja opettavaista, eli klisee ”matka on tärkeämpi kuin määränpää” pätee tässäkin.

  40-vuotiaana eläköityminen on tämän hetken ”mahdoton tavoite” nro 1 ja siihen liittyen löytyy monia numeraalisia osatavoitteita lyhyemmälle aikavälille. Tulevalle vuodelle olen lisäksi asettanut erilaisia maalitolppia parisuhteen ylläpidon, terveyden vaalimisen ja kodin löytymisen suhteen, mutta nämä kuuluvat enemmän sinne realististen (joskaan ei välttämättä helppojen) toiveiden osastoon 🙂

  Tsemppiä teille molemmille vuoteen 2022, eiköhän se tuplaus tuolla omistautumisella onnistu!

  Tykkää

  • Inspiroiva kommentti, kiitos paljon tavoitteidesi jakamisesta! Matka todellakin on erittäin tärkeä varsinaisen päämäärän lisäksi – matkalla päämäärään saattaa törmätä uusiin polkuihin ja tavoitteisiin oppimisen lisäksi.

   Erittäin hyvä pointti myös välitavoitteista, sillä noita todella tarvitaan sekä valitun suunnan varmistamiseksi että onnistumiskokemuksien saamiseksi: Tässä ollaan todella menossa tavoitteeseen, hyvä me!

   Mahtavaa uutta vuotta ja kovasti tsemppiä mahtaviin tavoitteisiisi, niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä! 🙂

   Tykkää

 2. Paluuviite: Tehokas alku vuodelle ja raha-asiat reilaan! | Budjetistit

 3. Paluuviite: Kivijalkapankki ei aina olekaan paras lainoittaja | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s