Mistä ja miten aloittaa vaurastuminen?

Eräänä heinäkuisena iltana ystävän mökillä tuli puheeksi sijoittaminen. Kävi ilmi, ettei kyseisessä porukassa kukaan sijoita, ja tulipa myös klassinen kommentti “en voi sijoittaa, kun en voi ottaa riskiä menettää kaikkia rahoja”. Olin yllättynyt tästä, sillä porukassa oli niin ihmis- kuin eläinpuolen lääkäreitä, sekä henkilö, joka on viittä vaille valmis tohtori, eli työelämässään kunnianhimoista porukkaa. Mutta heidän kunnianhimonsa ei taida (vielä) ulottua raha-asioihin. 

Sanoin heti, ettei rahojaan menetä, jos hajauttaa ajallisesti, toimialoittain ja maantieteellisesti, erityisesti sijoittamalla rahastoihin, mutta keskustelunaihe vaihtui hyvin pian. Jäin kuitenkin miettimään, mitä sanoisin vinkeiksi, mistä aloittaa vaurastuminen aivan nollasta. Tällaisen listan kokosin:

  1. Säästä emergency fund, eli puskuriraha. Tällaisen puskurirahan suuruuteen on monia ohjeita, kuten 3-6 kuukauden kiinteiden kulujen summa tai muutaman kuukauden nettotulojen summa, mutta alkuun suosittelen säästämään yhden kuukauden nettotulojen summan. Se on jo hyvä määrä, muttei vie ikuisuutta kerryttää.
  1. Maksa luottokorttivelat pois. Koska puskuriraha on tässä vaiheessa olemassa, et joudu jatkossa turvautumaan luottokorttiin kuun lopussa.
  1. Seuraa kulutustasi – kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon menee kuukaudessa? Jos menoja on enemmän kuin tuloja, on syytä tehdä muutoksia ja pienentää menoja (tai lisätä tuloja, mutta se saattaa olla haastavampaa lyhyellä tähtäimellä). 
  1. Avaa muutama uusi tili verkkopankkiin ja ala säästämään esimerkiksi muutama kymppi tai satanen kuukaudessa matkustamista, sisustamista tms. sinulle tärkeää asiaa varten omalle tililleen. Näin rahaa on etukäteen jemmassa etkä tarvitse luottokorttia seuraavaa hankintaa tehdessäsi. Tämä edellyttää ajatustavan muutosta siihen, että raha säästetään ensin ja käytetään vasta sitten.
  1. Aloita kuukausisäästäminen indeksirahastoon. Alkuun pääsee parilla kympillä ja myöhemmin summaa kasvatetaan.

Seuraavana aamuna mökin brunssipöydässä jatkettiin vaurastumisesta keskustelua. Ilokseni aihe kiinnosti ja kaikki olivat sitä mieltä, että vaurastuminen toisi turvaa tämän päivän epävarmassa taloustilanteessa. Ehdotin lomalukemiseksi Julia Thurénin kirjaa Kaikki rahasta ja Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen kirjaa Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. 

Viikon kuluttua sain eräältä mökkiläiseltä viestin “Mites se Nordnet nyt avataan”. Siitä se lähtee! Voidaan täällä blogin puolella myös jakaa step by step -ohjeita, jos kiinnostaa – kommentoikaa alle tai laittakaa viestiä!

2 kommenttia artikkeliin ”Mistä ja miten aloittaa vaurastuminen?

  1. Itse aloitin vaurastumisen laskemalla kuukauden pakolliset menoni, vähensit menot tuloistani ja jaoin tämän 3:lla. 1/3 menee ostoksiin (ruoka/vaatteet) 1/3 vakuutukset, sijoitukset ja viimeinen 1/3 menee suoraan säästötilille. Ajattelen asiaa myös sillä tavalla että ennen oli varallisuutta ostaa 100€ huppari adidakselta, mutta tajusinkin että 100€ huppari tuo minulle 0€ varallisuutta. Haen nyt 40€ hupparin tokmannista ja sijoitan 60€ enemmin adidaksen osakkeeseen joka tuo minulle varallisuutta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s