Oma koti vs. vuokralla asuminen

Yksi Budjetistien kaveripiireissä kovasti puhuttava aihe on omistusasuminen ja vuokra-asuminen. Suomessa elää vahva omistusasumisen tapa, ja yli 70 % suomalaisista on valinnut asuintavakseen omistusasumisen (https://suomifinland100.fi/nain-suomessa-asutaan/). Samaan aikaan pankkien asuntolainojen myöntäminen on viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana tiukentunut ja vaade oman pääoman osuudelle kasvanut. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Pääkaupunkiseudulla vuokralla asuminen markkinavuokraisissa asunnoissa ei nykyisellä korkotasolla ole kannattavaa, jos vaihtoehtona jollain keinoin olisi päästä kiinni omistusasumiseen. Puhumme markkinavuokraisista asunnoista erotuksena esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöiden tai kaupunkien vuokra-asunnoista, joissa vuokrataso on tukien kautta alhaisempi. Nykyisellä korkotasolla asuntolainan lyhennykseen kuluu helposti saman verran tai jopa vähemmän kuin samaisen asunnon vuokranmaksuun menisi.

Budjetistit ovat vahvasti omistusasumisen kannalla ja aloitimme molemmat heti täysi-ikäistyttyämme ASP-säästämisen. Molemmat olimme ensimmäisen asunnon ostohetkellä 24-vuotiaita, ja olemme molemmat jo kertaalleen asuntoa vaihtaneet. Maksamme asunnoistamme hieman alle 900 euroa kuukaudessa per kuono – ja asuntojemme vuokrat olisivat yli tuon 900 euron. Pääsemme siis halvemmalla maksamalla itsellemme. Omistusasumisessa tärkeintä on luonnollisesti se, että lainaa lyhentämällä kasvattaa omaa omaisuuttaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten sitten päästä kiinni omistusasumiseen?

Budjetistien taktiikka omistusasuntoon kiinni pääsemiseksi oli aloittaa säästäminen ASP-tileille heti lukion jälkeen. ASP-tilille laitettiin kesätöistä ja opiskelujen aikaisista töistä aina mahdollisuuksien mukaan, jotta vaadittava 10 % oman pääoman osuus koko lainan suuruudesta saatiin kasaan. ASP-lainojen maksimirajat pääkaupunkiseudulla ovat sen verran matalat, että säästimme myös hieman tuon 10 % vaateen yli, jotta myös maksimirajan ylittävään osuuteen riitti omaa pääomaa.

Säästämisen kituliaana opiskeluaikana mahdollistimme asumalla mahdollisimman edullisesti opiskelija-asunnossa vuokralla. Samoin pidimme tiukkaa itsekuria siinä, että säästöön siirtyvä summa siirtyi heti palkkapäivänä pois käyttötililtä – tämä keino toimii edelleen!

Suurin syy, mikä ystäväpiirissämme tuntuu estävän asunnon oston, on vaatimustason ja rahallisten rahkeiden välinen kuilu. Moni haluaa asua kauniissa kaksiossa tai kolmiossa Töölö-Kamppi-Punavuori-Ullanlinna –akselilla (kukapa ei haluaisi!) ja vuokralle näille alueille pääseekin asumaan, mutta lainansaanti näiden alueiden myytäviin asuntoihin on melkeinpä kaikilla ystävillämme mahdotonta. Niinpä he ovat jääneet asumaan tällaisiin unelma-asuntoihin – maksaen noin 1 000 euron vuokria jollekin muulle. Meidän strategiamme oli mahdollisimman pian ostaa edullinen pieni asunto kaukaa keskustasta – mutta hyvien yhteyksien päästä ja kivoilta alueilta Espoosta. Kyseiset asunnot olivat kaukana haavekuvistamme, mutta tarkoitus olikin asua vain suunnilleen kaksi vuotta (veron välttämiseksi) ja sitten ostaa uusi asunto, joka on jo paljon lähempänä sitä haavekuvaa. Olennaista on sen parin vuoden aikana itselle maksettu summa ja siten kasvatettu omaisuus.

Mitä askelia suosittelemme oman asunnon ostoon?

  • Asu edullisesti ostamiseen asti, että saat rahaa säästöön
  • Osta ensiasunnoksi edullinen asunto, jossa jaksat asua kaksi vuotta
  • Osta asunto hyvän hintakehityksen alueelta ja jonka arvon voi olettaa nousevan
  • Jos vasara pysyy vähääkään kädessä, osta remontoitava kohde halvalla, remontoi ja kerää saavutettu arvonnousu taskuusi

Yksi kommentti artikkeliin ”Oma koti vs. vuokralla asuminen

  1. Paluuviite: Ensiasunnon ostaminen – mahdoton tehtävä? | Budjetistit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s