Luottokortit ja osamaksut

Suhtautumisemme luottokortteihin on hyvin kielteinen. Kuten lähes 80 % suomalaisista, omistamme luottokortit (tosin Doris on unohtanut omansa pin-koodin), mutta niitä käytetään äärimmäisen harvoin. Haluamme ensin omistaa hankintaan vaadittavat rahat ja vasta sitten ostaa sen. Suurempia hankintoja varten meillä on säästötilit, joissa on “pahan päivän puskurirahamme” ja joita käytämme esimerkiksi matkojen ostamiseen. Hyvin harvoin tulee eteen tilanteita, joissa olisi pakko käyttää luottokorttia – oikeastaan ainoana tilanteena tulee mieleen hotellien ottama katevaraus, joka palautetaan hotellista poistuttaessa.

Luottokorteissa ei itsessään ole mielestämme mitään pahaa (jos niiden omistamisen kulut ovat matalat tai olemattomat) – niistähän ei joudu maksamaan korkoa, jos maksaa laskun ajallaan. Pelkäämme kuitenkin hysteerisesti, ettei laskua aina välttämättä muista – tai vielä pahempaa, pysty – maksamaan ajallaan. Uskomme, että luottokorttia saattaa myös vinguttaa herkemmin esimerkiksi nettishoppaillessa, koska oman tilin saldo ei pienene. 

“Omista ennen kuin ostat” on mantramme kaiken muun, paitsi asuntojen oston suhteen. Meillä on hyvin kielteinen suhtautuminen kaikkea muuta velkaa kohtaan. Myös osamaksut ovat meille punainen vaate. Ajattelemme, ettei esimerkiksi huonekalua tule ostaa, ellei tilillä ole sen ostamiseen vaadittavaa summaa. Osamaksulla maksaminen on myös melkein aina äärimmäisen epäkannattavaa ja korot ovat samaa luokkaa pikavippien kanssa.

Osamaksujen ja luottokorttien käytön välttämisessä olennaista on riittävän taloudellisen puskurin olemassaolo. Kun säästötilillä on edes yhden kuukauden palkkaa (mieluiten kolmen kuukauden palkkaa) vastaava summa, ei esimerkiksi pesukoneen hajoaminen pakota turvautumaan kalliisiin rahoitustapoihin.

Mitä mieltä olet luottokorteista ja osamaksuista? Ovatko luottokortit sinustakin suoraa saatanasta, vai arvostatko niiden tuomaa vakuutusta ostoksille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s