Luottokortit ja osamaksut

Suhtautumisemme luottokortteihin on hyvin kielteinen. Kuten lähes 80 % suomalaisista, omistamme luottokortit (tosin Doris on unohtanut omansa pin-koodin), mutta niitä käytetään äärimmäisen harvoin. Haluamme ensin omistaa hankintaan vaadittavat rahat ja vasta sitten ostaa sen. Suurempia hankintoja varten meillä on säästötilit, joissa on “pahan päivän puskurirahamme” ja joita käytämme esimerkiksi matkojen ostamiseen. Hyvin harvoin tulee eteen tilanteita, joissa olisi pakko käyttää luottokorttia – oikeastaan ainoana tilanteena tulee mieleen hotellien ottama katevaraus, joka palautetaan hotellista poistuttaessa.

Luottokorteissa ei itsessään ole mielestämme mitään pahaa (jos niiden omistamisen kulut ovat matalat tai olemattomat) – niistähän ei joudu maksamaan korkoa, jos maksaa laskun ajallaan. Pelkäämme kuitenkin hysteerisesti, ettei laskua aina välttämättä muista – tai vielä pahempaa, pysty – maksamaan ajallaan. Uskomme, että luottokorttia saattaa myös vinguttaa herkemmin esimerkiksi nettishoppaillessa, koska oman tilin saldo ei pienene. 

“Omista ennen kuin ostat” on mantramme kaiken muun, paitsi asuntojen oston suhteen. Meillä on hyvin kielteinen suhtautuminen kaikkea muuta velkaa kohtaan. Myös osamaksut ovat meille punainen vaate. Ajattelemme, ettei esimerkiksi huonekalua tule ostaa, ellei tilillä ole sen ostamiseen vaadittavaa summaa. Osamaksulla maksaminen on myös melkein aina äärimmäisen epäkannattavaa ja korot ovat samaa luokkaa pikavippien kanssa.

Osamaksujen ja luottokorttien käytön välttämisessä olennaista on riittävän taloudellisen puskurin olemassaolo. Kun säästötilillä on edes yhden kuukauden palkkaa (mieluiten kolmen kuukauden palkkaa) vastaava summa, ei esimerkiksi pesukoneen hajoaminen pakota turvautumaan kalliisiin rahoitustapoihin.

Mitä mieltä olet luottokorteista ja osamaksuista? Ovatko luottokortit sinustakin suoraa saatanasta, vai arvostatko niiden tuomaa vakuutusta ostoksille?

2 kommenttia artikkeliin ”Luottokortit ja osamaksut

 1. Maksan kaiken luottokortilla koska se on taloudellisesti perusteltua. Tietysti tämä edellyttää sitä että laskun pystyy maksamaan 100% takaisin joka kuukausi, ja että tulot ovat säännölliset. Kun tämän kuun kulutuksen maksaa ensi kuun palkasta, ensi kuun kulutuksen sitä seuraavasta jne, vapautuu sijoituksiin yhden kuukauden korttikulutusta vastaava rahasumma (se summa mikä tililläsi on tällä hetkellä loppukuun menoja varten). Tämä ilmainen laina pitää maksaa takaisin vasta jos päädyt työttömäksi tai tulot muuten tippuvat merkittävästi (silloin tulee vielä se viimeinen luottokorttilasku), mikä voi olla vasta vuosikymmenten päästä.

  Jos kuukaudessa käyttää keskimäärin esim 1000e korttiostoksiin ja sijoitukset tuottavat keskimäärin vaikka 5%, hyötyy pelkän luottokortin käytöstä vuodessa 50e (plus korkoa korolle miinus verot). Vaikka rahaa ei sijoittaisikaan, se kasvattaisi puskurirahastoa.

  Lisäksi pidän siitä että saan kerran kuukaudessa listan (=laskun) kaikesta mitä olen ostanut. En itse jaksa syöttää kaikkia menojani exceliin joten luottokortin käyttö on parantanut käsitystäni kuukausittaisista menoistani. Samalla se myös ”siistii” verkkopankin tilihistoriaa, kun koko sivu ei ole täynnä pieniä korttiostoja. Näiden lisäksi kortista riippuen ostoksista voi saada erinäisiä lisävakuutuksia, bonuspisteitä yms. Suhtautumiseni näihin on että ei niistä mitään haittaakaan ole, niin kauan kuin itse kortti on maksuton ja korko/kulut alkavat juoksemaan vasta ensimmäisen eräpäivän jälkeen. Tässä toki kannattaa olla tarkkana, esim. S-Pankki laskuttaa tilinhoitomaksun vaikka laskun maksaisi kokonaisuudessaan pois eräpäivänä.

  Tykkää

  • Moi Antti! Nyt on kunnioitettavaa optimointia! 🙂 Budjetistit riskinkaihtajina ja neuroottisina varmistelijoina pelkäävät, että joskus se lasku jäisi maksamatta ja korot alkaisivat juoksemaan, mutta noin perusteltuna toki luottokortin käytössä on järkeä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s