Miten innostuimme sijoittamisesta?

Budjetistit ovat lapsesta asti olleet säästäväisiä. Opimme kotona, että suurempia hankintoja varten on laitettava rahaa sukanvarteen. Kun saimme ensimmäiset työpaikkamme välivuoden ajaksi ja asuimme vielä kotona, laitoimme joka palkasta suoraan puolet säästötilille. Edessä oli kuitenkin muutto omaan kotiin ja opiskelijaelämä, joita varten oli syytä varautua.

Kun opiskelupaikka aukesi ja muutto omaan kotiin tuli ajankohtaiseksi, säästöt käytettiin uuden kodin sisustamiseen ja ihaniin ulkomaanmatkoihin. Tuolloin ei ollut tarkkaa ajatusta tulevaisuutta varten säästämisestä. Säästötilillä oli vaihteleva summa, mutta sitä verotettiin aina matkoja varatessa. Myöhemmin kuvaan astui säästäminen omaa asuntoa varten. ASP-säästämiseen tehtiin tarkat laskelmat ja suunnitelma, miten tarvittava oman pääoman osuus saadaan säästettyä. Sitten koittikin kauan odotettu aika ja ensiasunnot saatiin ostettua. Pankki pyysi kauniisti tyhjentämään myös säästötilin tuossa vaiheessa, joten siinä sitä oltiin, oman kodin avaimet kädessä ja melkoisen varattomina. Tuolloin oli pieni pelko berberissä siitä, mitä tapahtuisi, jos töissä tulisi YT:t.

Töissä ei onneksi tullut YT:itä ja säästötiliä saatiin taas lihotettua. Suurista summista ei kuitenkaan säästötilillä puhuttu eikä säästöjen varalle ollut minkäänlaista konkreettista suunnitelmaa. Mauran puoliso oli töissä investointialalla ja pyynnöstä avasi siskoksille tilit Nordnetiin ja asetti kuukausisäästön erääseen aktiiviseen Aasia-rahastoon. Siskoksen muistivat enemmän ja vähemmän menestyksekkäästi siirtää Nordnetiin rahaa (emme osanneet laittaa automaattista siirtoa) ja Aasia-rahastoon meni 50 euroa silloin tällöin. Lisäksi Mauran puoliso laittoi pyynnöstä sijoitukset asuntorahastoon – olimme silloin jo kiinnostuneita asuntosijoittamisesta, mutta rahkeet eivät riittäneet asunnon ostoon. Sijoittaminen tuli siis aloitettua, mutta ilman suurempaa mielenkiintoa tai minkäänlaista perehtymistä. Suuri tähtäimemme oli yhteisen sijoitusasunnon ostossa, mutta muuta aktiivista sijoittamista emme suunnitelleet. Tiedostimme kyllä, että rahat pitäisi saada poikimaan ja pörssiosakkeisiin sijoittaminen kiinnosti, muttemme tienneet, mistä aloittaa tutustuminen tuohon todella monimutkaisen tuntuiseen maailmaan.

Tuli aika ostaa seuraavat asunnot, Mauralla 27-vuotiaana ja Doriksella 26-vuotiaana. Tällä kertaa neuvotteluvaraa pankin kanssa oli paremmin ja säästötiliin ei koskettu. Sitä rokotettiin sisustushankintojen merkeissä sitäkin rankemmalla kädellä. Ja sitten olikin aika lähteä taas reissuun ja ottaa matkarahaa säästötililtä.

Sitten tuli vuosi 2017. Asuntorahastosta päätettiin luopua, koska mediassa kirjoitettiin niin negatiivisesti niiden tuotto-odotuksista. Budjetistit asuivat asunnoissa, joissa uskoivat viihtyvänsä monta vuotta. Tulot olivat uran edetessä hieman nousseet ja ylimääräistäkin jää. Ja sitten Doriksen puoliso löysi Rahapodin ja innosti Doriksen kuuntelemaan sitä. Kirjainlyhenne ETF oli jotain aivan uutta, mutta Martin Paasin ahkeran toistamisen kautta budjetistit pian ostivat ETF:ien ilosanoman. Rahapodin myötä sekä Doris että Maura kiinnostuivat säästämisestä ja sijoittamisesta aivan uudella tavalla. Aihe ei tuntunut enää mahdottoman vaikealle ja joltain, jota vain rikkaat tekevät. Aloimme perehtyä aiheeseen lisää erilaisten blogien ja podcastien muodossa. Aktivoiduimme Nordnetin käytössä, lisäsimme kuukausisäästösummia ja otimme valikoimaan erilaisia ETF:iä ja passiivisia rahastoja. Kuten olemme kertoneet, keväällä 2018 ostimme sijoitusasunnon, eli pikkuruisissa sijoitussalkuissamme on nyt sijoitusasunto (suurella velalla) ja muutamia matalakuluisia rahastoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime aikoina säästämisen ja sijoittamisen tietoa ja inspiraatiota on haettu Rahapodin lisäksi podcasteista So Money ja joskus myös Afford Anything (jota tosin on vaikeaa kuunnella juontajan ärsyttävän puhetyylin takia). Sijoituskirjoja emme ole vielä lukeneet monia (Doris jonottaa montaa kirjastonkirjaa, mutta tämä aihe lainausmääristä päätellen kiinnostaa monia muitakin). Lomalukemisena oli Suosioharha – Sijoittaminen on taitolaji (Mika Hyttinen), jota voi lämpimästi suositella – kirja on mielenkiintoinen ja erittäin helppolukuinen.

Mistä sinä haet tietoa ja inspiraatiota? Erityisesti alan blogeista kuulisimme mieluusti lukuvinkkejä!

3 kommenttia artikkeliin ”Miten innostuimme sijoittamisesta?

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus.
  Itse olen tehnyt joskus työtä arvopaperien kanssa, joten alkutietoni ovat peräisin noilta ajoilta. Mutta muuten kaivan tietoa rajattomasta internetistä, josta löytää yhtä lailla asiaa kuin ei niin asiaa. Minusta on hauska analysoida ns. yleisiä totuuksia, joilta usein löytyy melko huono perusta. Ja tietenkin löytää hienoja ideoita, joita putkahtelee esiin maailman lukuisista blogeista.

  Seuraan joidenkin pörssien liikettä, sillä itse sijoitan osakkeisiin ja pyrin kartuttamaan osingoa. Tutkin yhtiöitä ja hyvin paljon ihmisten vaihtelevia mielipiteitä näistä yhtiöistä. Lisäksi minua kiehtovat pienet tuntemattomat yritykset. Sijoittaminen on itselleni hieman enemmän harraste kuin todellinen tavoite saavuttaa jokin asia.
  Itse suosittelen ihan vain yleisesti lukemaan monia blogeja ja selailemaan erillaisia ulkomaalaisia sijoitussivustoja. Kun löytää jokun käsitteen, niin siihen voi tutustua ja pohtia, mitä se tarkoittaa oikeasti. Koko ajan kannattaa muistaa, että kirjoittajat kertovat omasta suuntauksestaan ja mahdollisesti mainostavat samalla jotain asiaa. Tämä toteamus pitää paikkansa niin kirjojen kuin blogien suhteen.

  Tsemppiä! Kun löytää oman juttunsa, niin se on se suuri pointti, ei se mikä on muiden ihmisten elämän pointti.

  Tykkää

  • Moi Pieni Osinkosijoittaja!

   Kiitos kommentista, se on vahingossa jäänyt Budjetisteilta huomaamatta.

   Itse kuvittelisin, että juuri seuraamalla pieniä, tuntemattomia yrityksiä voi saavuttaa suurimmat tuotot. Kulkemalla eri suuntaan kuin massat voi päästä edullisesti mukaan ”siihen seuraavaan Nokiaan/Rovioon”. Meillä ei kuitenkaan vielä taidot ja aika siihen riitä ja siksi keskitymme rahastoihin ja asuntosijoittamiseen (jos nyt yhden asunnon omistamista voi sellaiseksi kutsua).

   Erinomainen muistutus siitä, että eri blogien kirjoittajilla voi olla oma agendansa taustalla esim. jotain sijoitusmuotoa suositellessaan! Lähdekritiikki on paras kaveri Internetin ihmeellisessä maailmassa 🙂

   Tykkää

 2. Paluuviite: MythBusters! Sijoittamiseen liittyvien uskomusten purkutalkoot – Kasvussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s