Budjetoinnin ensiaskeleet

Kuten olen moneen kertaan todennut, säästötilini on hupenevaa sorttia. Tahtotilani olisi pitää tilillä emergency fund, eli puskurirahasto, jonka olen määrittänyt olevan kolmen kuukauden kiinteitä kulujani vastaava summa (5 160 euroa). Minulla on kuitenkin paha tapa verottaa juurikin puskurirahastoa esimerkiksi matkoja varatessa. Uskon menneeni metsään siinä, ettei matkoille ja muille huvituksille ole budjetoitu mitään rahaa ja koska säästöasteeni (eli raha, joka menee joka palkasta säästöön ja sijoituksiin) on melko korkea, ei minulla ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa reissurahat ainokaiselta säästötililtäni.

Nyt kuitenkin uskon keksineeni tähän ongelmaan lääkkeen! Ratkaisu on yksinkertainen: alan vihdoin ja viimein budjetoimaan. Olen jo useamman vuoden ajan seurannut kulutustani kuukausitasolla, mutta sehän on pelkkää peruutuspeiliin katsomista. Aionkin vihdoin alkaa opettelemaan proaktiivista kulutuksen suunnittelua, eli budjetointia.

Säästöjen hupenemisen avuksi olen päättänyt jakaa säästöni kolmelle eri tilille, jotka on nimetty käyttötarkoituksen mukaan:

 1. Puskurirahasto
 2. Pitkän ajan tavoitteet (autolainan poismaksu ja osakesijoituksia varten säästäminen)
 3. Fun money, matkarahasto

Tilien nimeäminen on helpottanut huomattavasti! 2-tilin nimi on verkkopankissani ”Autolainan poismaksu” (koska nimi ei voi olla pidempi) ja vaikka tiedän, että samainen tili on myös osakesijoituksia varten säästöä, niin nimessä muistuttava autolaina hillitsee kovasti hinkuani törsätä ties mihin osakkeisiin. Säästän jokaiselle tilille joka kuukausi. Mieleni tekisi ensin saada puskurirahasto täyteen (sieltä uupuu 3 810 euroa, eli ihan pikkusummasta ei ole kyse), mutta koska olen nyt oppinut tunnistamaan omaa käytöstäni niin ymmärrän, että matkoja varten on pakko alkaa jo säästää, koska muuten joudun taas ottamaan rahaa puskurirahastosta kevään matkaa varten.

Millaisia käytännön keinoja sinä olet hyödyntänyt budjetoinnin tukena? Kaikki vinkit otetaan innolla vastaan!

2 kommenttia artikkeliin ”Budjetoinnin ensiaskeleet

 1. Kirjoitin vuonna 2018 ja ihan vähän aika sitten uudestaan meidän systeemistä, jossa budjetoinnissa ja käytännön taloudenhallinnassa käytetään hyväksi eri pankkitilejä.
  Niitä on kertynyt minulle suuri määrä eri pankkeihin.

  Budjetoinnissa käytän apuna menneiden vuosien lukuja, tiedossa olevia asioita – esim arvioita palkoista, palkkioista, tuista ja etuuksista, arvioin paljonko menee autoon tai tiedossa oleviin yllätyksiin ja sitten vaan sinking fund-tyyppisesti säästän kaikkia arvioimiani asioita varten.

  Lue lisää blogistani ?

  Kiitos muuten kivasta blogista teille. Löysin tämän blogin vasta ja hyppäsin lukemaan!

  Tästä löytyy postaus ”Tilipeliä vuonna 2020”
  https://rahainen.blogspot.com/2020/01/tilipelia-vuonna-2020.html

  Tykkää

  • Kiitos kommentista! Teidän tilipelinne kuulostaa fiksulta! Itselläni on käytössä vain ”oma pankki” plus Nordnet ja tykkään kovasti, että kaikki (sijoituksia lukuunottamatta) näkyy samassa näkymässä verkkopankissa 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s