FIREtys – kirja-arvostelu, kirjailijahaastattelu ja arvonta!

*Kirjan arvostelu- ja arvontakappaleet saatu

Viime vuoden puolella julkaistiin mielenkiintoinen kirja, Maria Carlssonin FIREtys – Tavoitteena taloudellinen vapaus. Firetys (FIRE: Financial Independence, Retire Early) tarkoittaa, että haaveillaan taloudellisesta vapaudesta ja eläköitymisestä nuorena, jopa alle nelikymppisenä. Firetys on viime vuosina noussut muoti-ilmiöksi, mitä emme ihmettele – kukapa ei haaveilisi voivansa jättää palkkatyöt ja käyttää aikaansa ihan mihin huvittaa? Saimme kirjan luettavaksi ja lisäksi pääsimme haastattelemaan kirjailijaa!

Maria Carlsson on faktakirjailija ja juristi, joka on opiskellut ja asunut Suomen lisäksi Englannissa, Ruotsissa ja Espanjassa. Lisäksi hän on kirjoittanut neljä kirjaa ja akateemisia julkaisuja. Hänen perheeseensä kuuluu mies ja kaksi lasta. Maria on, kuten hän itse asian muotoilee, harrastanut firettämistä jo kymmenen vuotta. Kiinnostus firettämiseen ja omaan talouteen syttyi alun perin, kun hän sai töissä ylennyksen ja ylimääräistä rahaa alkoi kertyä tilille. Idea firetys-kirjan kirjoittamiseen heräsi keskusteluista ystävien ja tuttavien kanssa – moni tuntui tekevän suuriakin taloudellisia päätöksiä sen suuremmin miettimättä seurauksia. Maria on aiemmin tehnyt kirjan johtamisesta ja valmentavasta esimiestyöstä (Esimies ja coaching — Oivaltava coaching johtamisen työkaluna, Carlsson & Forssell, 2017) sekä pyörittänyt omaa valmennusyhtiötä, ja sisäinen valmentaja heräsi myös tuttavien raha-asioita kuunnellessa – kirjalle oli selkeästi tilausta.

FIREtys – Tavoitteena taloudellinen vapaus tarjoaa hyvät perustiedot firetyksestä ja laajemmin oman talouden haltuunottamisesta. Vaikka emme ole ehkä ajatelleet itse toteuttaa firetystä, kirjassa on useita meidän allekirjoittamiamme ajatuksia: Oma talous kannattaa ottaa haltuun tiedostamalla, mihin rahaa käyttää ja alkamalla aktiivisesti säästää ja sijoittaa omien mahdollisuuksien mukaan. Carlsson opastaa ensin seuraamaan omaa kulutustaan, tutkimaan mitä ja mistä voi karsia. Faktahan on, että kulutus tyypillisesti nousee samaa tahtia kuin palkkataso (olemme huomanneet!) ja siksi oman kulutuksensa kriittinen tarkastelu on olennaista oman taloutensa haltuun ottamisessa. Kirja kertoo paljon perusasioita oman talouden seurannasta – ja niin inspiroivasti, että oli välillä pakko avata omat budjetti-excelit ja tarkastella omia kirjauksia!

Kirjan vinkeillä lukija pääsee hyvin alkuun identifioimaan nykytilanteensa reunaehdot ja muuttamaan toimintaansa. Kirja herättelee miettimään, mihin itse haluaisi käyttää aikaansa, jos rahalla ei olisi väliä. Firetys elämäntapana vaatii merkittävää sitoutumista, eli tavoite on oltava kirkkaana mielessä. Kirjassa onkin useassa kohdassa tehtäviä, jotka haastavat miettimään omaa tilannettaan, ja kirjaan voi täyttää omia ajatuksiaan tyhjille sivuille. Tehtävät konkretisoivat kirjan ajatuksia mukavasti, ja pidimme niistä lisäelementtinä faktojen seassa!

Faktat, eli keinot taloudelliseen vapauteen, olivat mielestämme todella kohdillaan. Parhainta antia kirjassa olivat mielestämme käytännön laskuesimerkit eri säästösummilla ja -ajoilla, jotka konkreettisuudessaan ovat todella hyviä motivaattoreita säästämiseen. Firettäminen vaatii merkittävää säästöasteen nostamista, ja suositeltavaa olisi jopa 50-75 % säästöaste. Tämä lienee kenelle tahansa erittäin haastavaa toteuttaa käytännössä. Vinkkejä tähänkin kirja tarjoaa, mutta mielelläni kuulisimme myös käytännön tarinoita tämän toteuttamisesta: Muuttavatko firettäjät keskustasta lähiöiden yksiöihin? Lopettavatko he ravintoloissa käymisen kokonaan? Millaisilla keinoilla he käytännössä nostavat säästöasteen riittävän korkealle, että aikainen eläköityminen on mahdollista?

Kirjan viimeisessä luvussa esitellään erilaisia firettäjäprofiileja. Tunnistamme itsemme profiilista “Poispyrkijä: Haet firetyksellä vapautta kahleistasi. — tuumit, että taloudellisen vapauden myötä voisit jättää ne taaksesi ja vihdoin elää oikeasti niin kuin haluaisit. — Jos et ole matkaamassa kohti jotain vaan pois jostain, voi hyvin olla, että firetyksen jälkeinen elämä tuntuu tyhjältä. Mieti, mikä tekisi tästä hetkestä merkityksellisemmän ja tee pieniä muutoksia elämääsi jo nyt.” Viisaita sanoja, jotka todella saivat meidät ajattelemaan!

Itse eläköitymisen käsitteleminen olikin mielestämme ilahduttavan tärkeä osa. Lähes aina firettäjät ja siihen liittyvät blogit ja podcastit käsittelevät vain eläköitymiseen pääsemistä ja hyvin vähälle huomiolle jää se, miten henkisesti hyvinkin raskasta voi olla, kun vuosien sinnittely ja tavoittelu on lopulta ohi ja ollaan maalissa ja elämä voikin tuntua tyhjältä. Tämä koskee mielestämme myös perinteistä eläköitymistä 65-vuotiaana. Englanniksi sanotaankin hyvin, että pitäisi ajatella eläköityvänsä jotakin, esimerkiksi uutta harrastusta, varten (retire to) eikä eläköityvänsä pois jostakin, esimerkiksi kuluttavasta ja tylsästä työstä (retire from). Maria itse on jo saavuttanut alun perin asettamansa ”fire-numeronsa”, mutta työskentelee silti intohimoisesti kiinnostavassa työssään. Harva firettäjä lopulta edes jää kiikkustuoliin (nyt kun ei palmun alle pääse) nauttimaan sijoitustensa tuotoista saavutettuaan taloudellisen vapauden, sillä ihminen yleensä kaipaa arvojensa mukaista merkityksellistä tekemistä.

Kirja olisi meidän mielestämme saanut mielellään olla pidempi ja olisimme mieluusti lukeneet kirjassa oikeiden firettäjien kokemuksia ja elämäntarinoita. Kirjassa on lyhyitä esimerkkejä ja tarinoita (joissa nimet anonymisoitu) mutta olisimme kaivannut pidempiä elämäntarinoita faktojen sekaan inspiraatioksi. Lisäksi konkreettisempia vinkkejä käytännön sijoittamisen aloittamisesta olisi voinut olla. Haastattelussa Maria kuitenkin sanoo halunneensa tehdä simppelin ja helppolukuisen kirjan, joka tekisi aiheesta mahdollisimman helposti lähestyttävää. Se on toki loogista – kirja ei ole ensisijaisesti suunnattu kaltaisillemme rahanörteille, vaan niille tavallisille ihmisille, jotka eivät ole vielä havahtuneet ajattelemaan raha-asioitaan sen tarkemmin. Maria kertoo, että oli toivonut kohderyhmästä kirjaa tehdessään mahdollisimman laajaa, ja lukijapalautteen mukaan kirjasta ovat hyötyneet niin täysi-ikäistymisen kynnyksellä olevat lukiolaiset kuin eläkeläisetkin. Itse suosittelisimme kirjaa sellaisille lukijoille, jotka ovat firettämisen ja oman talouden seurannan kanssa alkutaipaleellaan.

Rahapuhe on vielä Suomessa hyvin vaikeaa ja raha, palkka ja sijoittaminen ovat tabuja. Toivottavasti tämänkaltaiset kirjat saisivat rahan normalisoitumaan suomalaisten mielissä ja raha-asiat muuttuisivat osaksi normaalia keskustelua ja osaksi ihmisten tulevaisuudensuunnittelua. Kaikkineen pidimme kirjasta todella paljon ja tuli olo, että tämän kirjan haluaisi antaa lahjaksi sellaiselle ystävälle, joka ei ole vielä kovin vihkiytynyt oman taloutensa seurantaan. Ja vaikka me olemmekin jo valmiiksi hyvin kiinnostuneita henkilökohtaisesta taloudesta, toimi kirja motivaattorina, jonka voi kaivaa kirjahyllystä niinä hetkinä, kun oma firetys-taival kaipaa lisäbuustia. Todella mielellämme lukisimme myös jatko-osan tälle kirjalle, joka olisi suunnattu niille, jotka ovat jo pidemmällä firetys-taipaleellaan. Maria Carlssonin FIREtys on hyvä starttipaketti niin firetykseen kuin oman talouden haltuunottoonkin, ja innolla jäämme odottamaan mahdollisia jatko-osia teokselle!

Keskustelu Marian kanssa oli myös huikean inspiroiva – tuollainen rahamentori pitäisi kaikilla olla! Vaikkemme aiemmin ajatelleet toteuttaa firetystä, keskustelun jälkeen innostuimme pohtimaan asiaa vielä uusista näkökulmista. Päätimme viime kuussa aloittaa tiukan rahakurin vuoden ajaksi (tästä myöhemmin lisää), joten firetyksen vaatimaa kurinalaisuutta päästään talouksissamme nyt harjoittelemaan oikein olan takaa!

Eikä tässä vielä kaikki: Nyt pääsemme arpomaan lukijoillemme kappaleen FIREtys – Tavoitteena taloudellinen vapaus –kirjaa! Kommentoi alle, miten sinä hyötyisit tämän kirjan lukemisesta. Kirja arvotaan kaikkien kommentoineiden kesken 28.3.2021!

13 kommenttia artikkeliin ”FIREtys – kirja-arvostelu, kirjailijahaastattelu ja arvonta!

 1. Oi, ihana kirja. Näin nelikymppisenä hyötyisin kirjasta, sillä oravanpyörässä juoksemiseen ei meinaa enää olla voimavaroja.

  Tykkää

 2. Luulen, että tämän kirjan ahmisin yhdessä tai kahdessa illassa. Monta vuotta on mennyt omaa taloutta laiminlyöden ja mahdollisuuksia menettäen. Vasta oma perhe ja varsinkin kaksi ihanaa poikaani on syy, että kurssi on muuttunut. Tulevaisuuden turvaaminen on tullut tärkeäksi ja halu antaa hyvä malli omille lapsille, kuinka talousasiansa hoitaa, on motivoinut niin paljon, että vihdoin voin sanoa että minä hallitsen rahaa, eikä se minua. Pitkälle on tultu, mutta vielä on niin paljon opittavaa ja tämä kirja ei kyllä haitaksi olisi 🙂

  Tykkää

 3. Omien rahojen viisasta hoitamista on aina hyödyllistä kehittää omasta tulotasosta riippumatta. Kirjan aihepiiri hyvin pitkälti omien tavoitteiden (tai ainakin unelmien) mukainen, joten pistän arvan vetämään!

  Tykkää

 4. Monta rahakirjaa olen lukenut mutta oravanpyörässä vielä pyöritään, ehkä tästä jo sitten toimivia vinkkejä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s